Fælk & følk
Selbu får en ny kafé
Denne uken åpner Sissel Berge dørene for gårdskafé. Torsdag, fredag og lørdag kan man få både kaffe og kaker på Berge Gård. I tillegg blir det gårdsutsalg av hjemmelagde hudpleieprodukter, håndarbeid og lokal mat.
– Jeg har ikke hatt kafé før, men jeg har ambisjoner om å skape en trivelig plass der folk kan komme og kjøpe kake, selbulemse og kaffe. Jeg har laget et rom for møteplass, og skal i første omgang holde åpent torsdag, fredag og lørdag frem til jul, sier Sissel Berge.
Hun forteller at menyen kommer til å variere med sesongen, og at alt er hjemmelaget.
– Denne uka skal jeg servere blåbærostekake, lemse, potetlefserull og svele til kaffne, sier kaféverten og røper at havrekjeksen i bunn av ostekaka er fra en gammel familieoppskrift.
Gårdsbutikk
I tilknytning til gårdskafeen har hun en gårdsbutikk med utsalg av hjemmelagde produkter. Hun lager hudpleieprodukter under logoen Landlig Velvære, og hun lager syltede grønnsaker og geleer under logoen Berge Gård.
– Dette er ikke tradisjonelle geleer, for jeg blander inn viltvoksende urter for å få en annen smaksopplevelse. Ripsgeleen er blandet med mjødurt så den får en mildere smak, og eplegeleen med røsslyng så den får en villere smak. Jeg lager også konglemos, som jeg tror at jeg er alene om i Norge. Denne smaker helt himmelsk til viltkjøtt, og de som kjøper den kommer tilbake og vil ha mer, sier Sissel. Hun forteller at hun også har mange faste kunder på hudpleieproduktene og at mange har etterlyst dem.
Les også: Produsenter for lokal gårdsmat selger varer gjennom REKO-ringen Selbu og Tydal
Lokale, sesongbaserte produkter
I tillegg til egne varer selger hun te fra Vikvarvet, som er laget av hennes botanikerkollega Janina. Hun selger håndarbeidsprodukter som skinn, ull og strikk fra Selbu, blant annet den kjente selbutrusa.
– Men alt skal være lokalt. Jeg vil at folk skal ha et sted å kjøpe lokale produkter og utvalget vil variere etter årstid. Jeg skal selge råmelkspudding når det blir kalving, og kjøtt når det blir slakt. Kjøttet blir fra egne okser og fra Happy Gris i Selbu, som går ute hele året. Til jul skal jeg selge min egen leverpostei. Den er knallgod, sier Sissel Berge.
På Berge Gård er det også gårdsbutikk. Her selges hjemmelagde produkter som lotion, ansiktskrem, såpe, håndarbeid, geleer og te.
Dama med turbomotor
Hun har tidligere hatt gårdsbutikk og hun hadde kafé på Rolseth gård en sommer. Gårdsbutikken ble lagt ned da mye skjedde og hun fikk problemer med helsa.
– Nå har jeg brukt året på å konsentrere meg om å bli frisk. Jeg tenkte at jeg bare skulle ta det med ro; sitte i en stol og hekle og gå i fjøset. Men det går ikke. Jeg blir for rastløs. Legene er enige i at jeg er konstruert med turbo, og hvis jeg går på for lavt turtall, så soter det i «skåvlan». Det blir noe gæli med kroppen når jeg sitter stille, sier Sissel. Hun mener at å ha kafé er en god anledning til å øve seg på å sitte stille.
– Kafeen og butikken er i huset, så det blir mye enklere. Nå kan jeg sitte stille med heklinga mens jeg venter på kunder, sier hun med glimt i øyet.
Landlig ro, botanikk og bøker
I kafeen har hun skapt en atmosfære som innbyr til hygge og landlig ro. Ingenting av interiøret er kjøpt nytt. Her er sofaen på over 100 år som tidligere sto på familiens gamle setervoll. Her er stoler fra loppemarked. Her er gammelt service. Her er Knut Ottems gamle bokpresse. For ikke å nevne gamle flasker og flakonger fylt med urter og oljer, planteillustrasjoner på veggene og – ikke minst – hennes botanikk-bibliotek.
– Jeg elsker bøker, og jeg er en ordentlig botanikk-nerd. Både butikk og utsalg dreier seg om botanikk. Interessen for planter har jeg hatt med meg helt fra barndommen, og jeg aner ikke hvor jeg har lært alt, det sitter i beinmargen, sier Sissel.
Planer om bok
Nå ønsker hun å lære folk hvordan man i praksis, og på enkelt vis, kan bruke urter og planter i hverdagen, både gjennom mat, hudpleie og tekstil.
– Det var først da jeg var voksen, at jeg forsto at jeg satt på unik kunnskap om hvordan man trekker virkestoffer ut fra planter. Jeg har fått flere forespørsler om å holde kurs, for folk ønsker å lære. Nå holder jeg på å skrive en bok om dette, og den blir ferdig om et års tid, sier Sissel Berge.
Sissel kaller seg selv en botanikk-nerd, og både i kafeen og i butikken er nettopp botanikk fellesnevneren. Nå har hun planer om bok.
– Så mye artig å gjøre
Sissel Berge er en kreativ sjel, med mange jern i ilden. Slik ble det både leilighet og nytteveksthus med storkjøkken på Berge Gård. Leiligheten leier hun ut gjennom Airbnb, og nytteveksthuset leies ut til konfirmasjon og andre tilstelninger. Selve storkjøkkenet bruker Sissel til å lage produktene sine, både de til huden og de til magen.
Nå står en pasteuriseringsmaskin øverst på Sissels ønskeliste, for på Berge Gård har de kyr.
– Jeg drømmer om å selge melk fra gården og hjemmelaget yoghurt fra kafeen og gårdsbutikken, sier Sissel. Men før hun får denne på plass er det stor sjanse for at pasta legges til produktlista i gårdsbutikken. For på Berge Gård har de også høner som legger egg med knallgule plommer, og pastaen står til tørk når Selbyggen besøker henne.
– Det er så mye som er artig å gjøre. Jeg er elendig på å tjene penger, men har et notorisk behov for å skape ting og jeg synes det er så trivelig å skape rom med atmosfære der folk kan møtes, sier Sissel og ønsker velkommen til gårdskafé på Berge Gård.
Sissel Berge er opptatt av at dyrenes velferd, og tror på at dyr som har det bra gir bra produkter. Hun kommer til å selge slakt på senhøsten.