Hun er 20 år, Ane Marte Stokke fra Vikvarvet, blir 21 i november. Fra hun var lita jente, har hun fascinert og imponert med sin følelsesrike sang og vakre stemme, med sin nyanserte mimikk, og med sitt uttrykksfulle kroppsspråk. I vinter har hun vært student ved Bårdar-akademiet i Oslo, Norges mest prestisjetunge utdanningsinstitusjon for kommende musikalstjerner. Der skal hun også ha det neste studieåret.
Hun satser på en karriere innenfor sang og teater, men Ane Marte er fullstendig klar over at talent slett ikke er nok for å komme gjennom nåløyet og skape seg en karriere i den beinharde konkurransen det er innen musicalsjangeren.
Ti prosent talent, 90 prosent hardt arbeid
-Da vi begynte på Bårdar, fikk vi grei beskjed om at det avgjørende for å slå gjennom, var ti prosent talent og 90 prosent knallhardt arbeid. Og mange fikk nok allerede her et sjokk. For alle som kommer fra større og mindre steder omkring i Norge, har vært vant med å være best der de kommer fra. Men på Bårdar er alle «best», alle de beste kommer hit, og da er det ikke gjort med et fingerknips å være på topp blant alle disse, forteller Ane Marte.
Arv fra mamma og pappa
Hun er altså født i 1999 og vokste opp i Stokketrøa i Vikvarvet. At hun tidlig skulle finne ut at hun skulle satse på sang og teater som levevei, overrasker vel ingen i Selbu. Med mamma Marit som vel er bygdas fremste musikalskuespiller, og som har et enormt talent innen både sang og teater, og med pappa Bjørn som stort sett har en finger med i spillet ved alt som finnes av kulturaktiviteter i bygda, er det vel vanskelig å unngå å styre inn mot kunstens og kulturens fascinerende, om enn tornefulle vei.
Musikklinja på Heimdal
Etter barneskolen og ungdomsskolen søkte Ane Marte seg inn på musikklinja ved Heimdal videregående skole, selv om hun nok var en smule skeptisk til å flytte på hybel i en alder av bare 15 år. Men hun tok sjansen og har aldri angret på det. Hun hadde sang som hovedinstrument, og fløyte som biinstrument, og det første året var det svært mye teori, kan hun fortelle. Men i prosjektuka i februar satte de opp musikalen «Trøndertruck» på tvers av alle tre årstrinnene ved skolen. Det andre året bygde forestillingen på latinamerikansk musikk, og det siste året var tittelen «Røtter», der elevene skrev historien selv, og der utgangspunktet var folkemusikk fra alle verdens land. Den handlet om en familie som ikke fant fram til hverandre, men til slutt fant de likevel hverandre gjennom musikken. Her hadde Ane Marte en av hovedrollene som storesøstra i familien.
Musikallinja på Seljord folkehøgskole
Hun var russ i 2018, og det neste skoleåret hadde hun på musikallinja ved Seljord folkehøgskole i Telemark.
-Jeg hadde bestemt meg for å ta et år på folkehøgskole, ikke minst for å bli bedre når det gjaldt dans. Det ble et helt fantastisk år med 22 elever på musikallinja, et år som var mye mer praktisk rettet enn jeg hadde vært borti tidligere, og ikke minst var det et år da jeg fikk videreutvikle meg både på scenen og ellers i livet. På skolen satte vi opp både et høstshow og et vårshow, og det første var satt sammen av deler av flere musikaler, blant annet fra «Frozen» og «The King and I», «Wicked» og «My Fair Lady». Her var det mye flott ballmusikk, og det var veldig gøy da vi fikk kle oss i overdådige ballkjoler», forteller hun.

Studietur til New York
Og mindre moro skulle det ikke bli med vårshowet der det ble laget en mer sammenhengende historie av biter fra musikalene «Cabaret», «Chicago», «Rocky Horror Picture Show» og en kombinasjon av «Dear Even Hansen» og «Next to normal».
-Det var vanvittig artig, sier Ane Marte med overbevisende begeistring.

Så fikk hele klassen dra på linjetur til New York, en inspirasjonsreise der hun fikk med seg hele seks musikaler, blant annet «Wicked», «Anastasia», «Waitress» og «Lion King», der eneste skuffelsen var nettopp «Løvenes konge». Hele turen gikk ellers i grunnen ut på å gå fra den ene store musicalopplevelsen til den andre.
Men det var også mer inspirasjon å hente for unge musicalstudenter i verdensbyen. Hun var med på Workshop med ei dame som jobber fast med musicalene »Frozen» og «Wicked». Og i tillegg var hun i Master Class med musikalske ledere som hadde jobbet med de store musikalene på Broadway.

Tårevåt avskjed
På en folkehøgskole blir elevene sterkt knyttet til hverandre, og den siste skoledagen når de skal skilles, pleier å bli særdeles tårevåt. Og Ane Marte representerte så visst intet unntak i så måte.
-Jeg skrek hele den siste uka, og tårene rant til lenge etter at jeg hadde forlatt Seljord kommune på hjemturen. Alle burde ta et år på folkehøgskole, for der får en holde på med det en liker best, det som er bare gøy, og dermed får en også mulighet til å utvikle seg selv gjennom hele skoleåret uten noe som helst karakterjag, sier Ane Marte.
Knallhard opptaksprøve
Bårdar-akademiet er Norges mest prestisjetunge utdanningsinstitusjon når det gjelder teater, sang og dans, altså er studiet der skreddersydd for unge musikaltalenter. Svært ofte kan vi lese i rulleteksten på TV-skjermen at danserne og sangerne er fra Bårdar, spesielt har dette ofte vært tilfelle når det gjelder Stjernekamp på NRK. Men det er litt av et nåløye en må gjennom hvis den knallharde opptaksprøven skal gi studieplass ved skolen.
-Opptaksprøven var knallhard der jeg måtte forberede to sanger, en selvvalgt, og en fra ei liste som skolen hadde satt opp. Dessuten måtte jeg framføre en monolog fra ei slik liste og en duett sammen med en av andreårsstudentene. Her framførte jeg «A little fall of rain» fra Les Miserables der jeg måtte legge meg i armene til en andreklassing for å dø. Så ble opptaksprøven avsluttet med en danseprøve, og jeg hadde jo minst danseerfaring av nesten alle, så jeg følte meg tidvis temmelig dum da jeg holdt på med dette. Men jeg kom jo inn på Bårdar, og det opplevde jeg som veldig deilig, som en seier, sier hun.

Koronaen stoppet planene
Ane Marte har valgt teater som fordypning, de er 24 studenter i klassen, og hun skal være på Bårdar i to år. Det stilles store krav til studentene, og der får en se om en klarer å jobbe seg gjennom oppgaver som ofte er svært vanskelige. Det jobbes mye med teknikk, og med det å bli kjent med egne impulser, å ha en ekte reaksjon slik at spillet ikke bare er utenpå. Etter de to årene gis det også mulighet til å søke seg til et tredje år på Bårdar.
-Etter jul jobbet vi mye med improvisasjoner, og så skulle vi begynne forberedelsene til årets store sommerforestilling. Vi hadde igjen bare to uker med vanlige fag, og vi fikk roller, noter og manus til denne forestillingen som skulle bygge på to musikaler, Rocky Horror Show og Waitress», og som skulle spilles for publikum. Da kom koronaen, men vi trodde jo at det bare ville bli en pause på noen uker, og så skulle vi fortsette etter påske. Men slik ble det ikke. Sommerforestillingen måtte avlyses, og vi endte opp med å lage radioteater med to musikkvideoer med både sang og dans. Også det var jo ganske lærerikt, men slett ikke det samme som den opprinnelige planen var, forteller Ane Marte.
Hvis jeg ikke prøver, når jeg ikke mine mål
Å slå gjennom som skuespiller, sanger, danser og musikalartist, er slett ikke den enkleste leveveien en ungdom kan velge.
-Jeg har slett ikke så langt angra på at jeg valgte dette, og jeg velger å ikke tenke så mye på framtida. For jeg er fullt klar over at jeg har gjort et dristig valg. Tenker jeg for mye på det, blir jeg jo litt småredd, for jeg vet at framtida ikke nødvendigvis blir enkel. Men jeg har valgt dette og tenker at hvis jeg ikke prøver, så når jeg i hvert fall ingen av mine mål i livet. Det viktigste er å gå til oppgavene med ydmykhet og respekt, for hvis en begynner å tenke at dette skal da bli enkelt, da sliter en fra første stund. Når jeg er ferdig med to år på Bårdar, vet jeg ikke om jeg skal søke på det tredje året der, eller om jeg eventuelt skal prøve meg i London. For der er det mange musikalskoler, og dessuten er London en by der jeg kan skaffe meg kontakter, sier musikalstudenten fra Vikvarvet som bor på kollektiv på Nordstrand når hun er i Oslo.
Blod, svette og tårer
Hun påpeker at en svært viktig årsak til at hun har valgt det hun har valgt, er foreldrenes positive evne og vilje til å la henne gjøre det hun har hatt lyst til. For alltid føler hun at hun har hatt full støtte og oppbacking fra dem hjemme.
-Jeg vet at jeg har gjort dristige valg, og at det vil koste blod, svette og tårer om jeg skal nå målene mine. Men det er jeg villig til å satse alt på, sier Ane Marte. Og hva gjør så studenten i sommerferien? Jo, nå har hun sommerjobb i hjemmetjenesten i Selbu. Så det er trolig mange her i bygda som i sommer vil få besøk av ei kommende, blid musikalstjerne fra Stokketrøa.