Debatt

Tydal Barnehage, foto: Svein Hilmo

-Vårt forslag retter seg mot barnefamilier og bolyst

Publisert

Min mening om eiendomsskatt i Tydal

Flere ganger de siste åra har det vært fokus på eiendomsskatt i Tydal kommune. Vi har fått et forslag til økonomiplan 2021-2024 som er svært kritisk for kommunen. Vi nærmer oss ikke balanse, og forslaget viser ingen veg ut av uføret. I denne situasjonen mener AP at det er helt nødvendig å innføre eiendomsskatt på alle eiendommer i kommunen. Det er eneste reelle muligheten til å øke inntektene.

Det er viktig å vise hva en slik innføring betyr i kostnader for innbyggere og hytteboere.

Første året (2021) settes skatten til én promille. Hvis vi tar utgangspunkt i en boligtakst på kr 2.000.000 (som er høyt for Tydal), skal denne etter loven først reduseres til 70 %. Utregningen blir da kr 1.400.00 x 1 promille = kr 1.400, eller kr 117 pr mnd.Vi foreslår en økning av skatten til 2 promille de øvrige årene i planperioden. Det gir da en skatt på kr 235 pr mnd.For en hytte med takst kr 3.000.000 blir skatten kr 175 pr mnd første året, og kr 350 pr mnd de øvrige årene.Vi mener disse tallene viser at det ikke er snakk om dramatiske tall for den enkelte, slik vi kanskje har fått inntrykk av gjennom debatten de senere årene.

Hva får vi så for denne skatten i økonomiplanperioden? Vårt forslag retter seg mot barnefamilier og bolyst. Vi får gratis SFO for førsteklassinger, ingen økning i betaling for barnehage, MOT-ordningen opprettholdes, skolefrukt opprettholdes, barnehagen skal fortsatt holdes sommeråpent. I tillegg får vi over fire år avsatt samlet over 3,5 mill kr ekstra til næringsutvikling, tiltak overfor hytteeiere, skiløyper, scooterløyper, skiaktiviteter mm.

I tillegg til dette igjen får vi bedret budsjettbalansen over fire år med samlet over 3,5 mill kr. Dette vil være med å sikre viktige tjenester i kommunen over tid.

Vi mener dette er et lite offer for den enkelte, med en stor positiv gevinst for oss alle i den andre enden. Vårt forslag vil være et positivt bidrag i en situasjon der kommunen må ta skikkelig tak for å snu en negativ utvikling og sikre lokalsamfunnet.  Vi har tre hovedmål å ivareta: Ungdom og bolyst, næringsutvikling og kommuneøkonomi. Kommunen er helt avhengig av å lykkes på alle disse tre områdene.

Powered by Labrador CMS