Debatt

Trygghet for arbeid og helse

Publisert

Kjære alle sammen. Gratulerer med dagen!

I år er det en spesiell situasjon, der mye i samfunnet ersatt på vent på grunn av en epidemi som de færreste av oss så komme. Vi er alleberørte. I solidaritet har vi ofret mye for å få kontroll på smitten. Vi sitteri hver vår stue, og mange føler på en usikkerhet for framtida. I Norge ser viet rekordhøyt antall permitterte og bedrifter som sliter. Derfor er detviktigere enn noen gang at vi markerer arbeidernes internasjonale kampdag.

De med lav inntekt, lav utdanning og begrensede økonomiskeressurser er overrepresentert blant de 435.000 som har søkt om dagpenger sålangt i år. På Stortinget, i fylkene og i kommunene har Arbeiderpartiet ståttpå for å sikre sosial rettferdighet i tiltakene, for å sikre vanligearbeidsfolk en trygg økonomi, og for at ingen skal stå for seg selv i dennetiden. Det viktigste fokuset framover blir å få de permitterte tilbake i jobb,og å få samfunnet i gang igjen. Arbeiderpartiet har arbeid til alle som jobb nr1.  

I Norge har vi et godt utbygd helsevesen, men i mange lander det ikke slik. Når kriser rammer ser vi virkelig verdien av sterkefellesskap og av en sterk, offentlig velferdsstat. Hvis du blir rammet avsykdom får du hjelp, uavhengig av hvor mye du har på bankkontoen.

Det er vanlige arbeidsfolk som holder samfunnet i gang.  Koronakrisen har mange helter. I første linjehar vi helsefagarbeidere, sykepleiere og leger i kampen mot sykdommen.  Ansatte i renhold som står i kampen for å bekjempesmitten. Ansatte i butikkene sørger for at vi har tilgang til nødvendig mat ogutstyr. Ansatte i barnehager og skoler gir barna våre undervisning og oppleggpå nye plattformer. Vi har en beredskap i politi og brannvesen. For å nevnenoen. En samlet arbeiderbevegelse står sammen med dere.  Vi skal gjøre det vi kan for å gi gode,trygge arbeidsplasser med hele, faste, stillinger også etter denne krisen.

Vi har store utfordringer framover, både nasjonalt oginternasjonalt. Pandemier, klimaendringer, teknologisk utvikling og økendeforskjeller som truer vår felles velferd. Ingen partier er bedre rustet til åløse disse utfordringene enn Arbeiderpartiet og sosialdemokratiet. Når kriserrammer oss er det de med minst fra før som blir rammet hardest. Det vil føretil at forskjellene fortsetter å øke, i et høyere tempo enn det vi har sett desiste årene. Regjeringas skattelettelser før krisa har også ført til økteforskjeller mellom folk. Vi i Arbeiderpartiet kan aldri akseptere at de rikeblir rikere så lenge de fattige blir fattigere.

Vi skal gjøre det vi kan for å ta vare på de som har minstfra før – og vi skal sikre en valgseier i 2021 slik at Norge nok en gang kan fåen trygg og stabil økonomi som tar vare på de som trenger det mest. 

Vi står sammen, hver for oss, for trygghet i en krevendetid. Trygghet for arbeid, og trygghet for helse.

Powered by Labrador CMS