Debatt

Selbustrand skole. Arkivbilde.

Min mening: Skolestruktur og samfunnsutvikling

Publisert Sist oppdatert

Tidlig i sommer var det et fint infomøte på Selbustrand skole hvor oppvekstsjefen orienterte om den pågående utredningen om skolestruktur i Selbu. Her ble vi foreldre orientert, men fikk ikke anledning til å stille våre folkevalgte spørsmål. Hadde forventet på et senere tidspunkt at det ble innkalt til et møte hvor det ville vært mulighet til å stille spørsmål og høre standpunkt til våre folkevalgte. Foreldrene på Selbustrand skole er veldig samstemte i spørsmålet angående en sentralskole i Mebond, vi vil beholde skolen vår! En flott skole, godt læringsmiljø, dyktige ansatte, nærhet til flotte turområder, godt samarbeid med PMF for å nevne noe.

Det har i etterkant av infomøtet kommet meg for øret at foreldre på Selbustrand skole ikke setter barna i fokus da argumentasjonen om at det blir mye ekstra kjøring på oss foreldre. Det er absolutt barna som er i fokus. Forholdene på skolen er upåklagelig som tidligere nevnt. Opptil 1 time i buss/bil hver dag, kanskje fritidsaktiviteter et par kvelder i uka som oftest er i Mebond så blir det mye tid på veien for barna som utvilsomt kunne vært brukt til noe mer fornuftig.

Selbustrand står for mesteparten av befolkningsveksten i Selbu ifølge SSB, kort vei til arbeidsmarkedet i Størdal/Malvik/Trondheim gjør det utvilsomt attraktivt å bosette seg her. For mange innflyttere er skole i nærområdet og kort vei ut av bygda veldig viktig med tanke på valg av bosted. Ved en nedleggelse av Selbustrand skole vurdere mange å flytte, og da ut av bygda. For en familie bosatt på Fuglem som jobber i Trondheim, f.eks Ranheim. T/R er det 8 mil. Avstand Fuglem – Mebond er 2 mil, for å levere og hente i SFO generer 8 mil ekstra kjøring. Her dobles den daglige kjørelengden for å levere og hente i SFO på «nærskolen» i bygda når du jobber i Norges tredje største by! Selbustrand kan ikke sammenlignes med de andre grendene der skolenedleggelsen «har gått bra», da de stort sett passerer Bell området på tur til jobb, samt de ligger nærmere.

Selbu vil, som de fleste distriktskommuner, øke innbyggertallet. Målet har i mange år vært 1% i årlig økning. Statistikken viser litt årlige svingninger opp og ned, men det holder seg på drøye 4000. Hvordan hadde dette tallet vært uten veksten på Selbustrand? Utredningsrapporten viser meget beskjeden sparing på å legge ned Selbustrand skole, men her tviler jeg sterkt på at lavere skatteinntekter og mindre overføringer fra staten grunnet færre barn er medregnet som vil bli resultatet ved en nedleggelse, da flere vil flytte ut av bygda og de som blir igjen må jobbe litt mindre for å rekke bringing/henting i SFO.

I Selbu er det 600-700 som pendler ut av kommunen, langt færre pendler inn. Dvs mangel på arbeidsplasser i bygda så vi er avhengig av pendlere, da må kommunen tilrettelegge for det. Det er planlagt storstilt boligutbygging i området Tømra/Granby. Tvilsomt det blir attraktivt for pendlere som må starte dagen med å kjøre i feil retning før jobb. Fremtidens skolestruktur i ei så stor og langstrakt bygd som Selbu bør være med 2 skoler, Bell og Selbustrand. Når behovet for ny skole på Selbustrand melder seg, er kanskje Tømra riktig plass som kan huse elever fra Selbustrand og Innbygda. Ikke ødelegg for Selbustrand som har positiv befolkningsvekst, det genererer faktisk skattekroner til Selbu kommune!

Vegforum Trøndelag har foreslått konseptvalgutredning i NTP 2022 til 2033 for en ny omkjøringsvei (E6) øst for Trondheim, da trolig mellom Ler og Sveberg/Hommelvik. Denne veien vil garantert tvinge seg frem for å redusere gjennomfartstrafikken i Trondheim. Reisetid fra ytre Selbustrand til E6 vil da bli 10-15 minutter. Dette vil gjøre Selbustrand enda mere attraktiv med tanke på enda kortere vei til Stjørdal/Malvik/Trondheim. Dette er også noe å ha med i tankene til våre folkevalgte som skal bestemme fremtiden til bygda vår, det reklameres for «Selbu, den sentrale landsbygda», husk det!

Avslutningsvis har jeg noen spørsmål jeg håper Svein Ove Dyrdal og Nils-Even Fuglem vil ta seg tid til å svare ut i Selbyggen.

1.            Hvorfor vil du absolutt legge ned Selbustrand skole når det er så små besparelser?

2.            Hvis du får viljen din og Selbustrand skole blir nedlagt, hva vil du si til de berørte foreldre, spesielt til de som jobber utenfor bygda som må redusere sin arbeidsdag og inntekt for å få hverdagen med bringing/henting SFO til å gå opp?

3.            Synes du det er helt greit med 1 time på buss/bil daglig for en 1.klassing som er 5 og et halvt år gammel?

4.            Er det god distriktspolitikk å drive med sentralisering? Hvis vi blir Værnes kommune, blir det da det neste å legge ned Bell for å samle alle i sentrum på Stjørdal?

5.            Tror du vi får en vekst med innflyttere som pendler ut av bygda på Selbustrand med en sentralskole på Bell? Og hvorfor?

6.            Skjønner du argumentasjonen med avstand fra Fuglem til Bell når vi jobber utenfor bygda? Mebond er tross alt i feil retning

7.            På hvilket elevtall blir en skole for liten?

Les også: Også formannskapet går for skolenedleggelse

Powered by Labrador CMS