Debatt

Fiskesperra i Tømra

Min mening: Utsetting av Fisk I Selbusjøen – Fiskesperrer i Gyteelver

Publisert

Utsetting.

Som kompensasjon for redusert naturlig rekruttering har Statkraft et pålagt om utsetting av 15000 tosomrig ørret i Selbusjøen og 10000 i Nea. Pålegget forvaltes av Fylkesmannen etter retningslinjer fra Miljødirektoratet. I «Kultiveringsplanen for vassdrag i Trøndelag. Del 1 Fiskeutsetting» (Fylkesmannen i Trøndelag, Fylkeskommunen i Trøndelag), påpekes det at ny kunnskap viser at det er svært viktig med en restriktiv holdning til utsetting av fisk fordi utsattfisken har negativ virkning på den stedegne stammen.

I den «Fiskebiologiske undersøkelsen i Selbusjørn og Nea med sideelver« ( NTNU Vitenskapsmuséet, Naturhistorisk rapport 2017-2 av Arnekleiv m, flere), påpekes det at utsettingen av fisk i Nea har en negativ effekt på overlevelsen og veksten av den naturlig rekrutterte fisken, og det ble derfor foreslått å redusere utsettingen fra 10000 til 5000. Dette ble tatt til følge av fylkesmannen. Utsettingspålegget er nå redusert til 5000. Utsetting av fisk er ikke berørt i den foreliggende tiltaksplan for Selbusjøen. Det er et gammelt vedtak som ligger fast og forvaltes av fylkesmannen.

Fiskesperre.

Den foreliggende tiltaksplanen For Selbusjøen har sitt utgangspunkt i de nye konsesjonsvilkårene for regulering av Selbusjøen fra 2014. I punkt 8, Naturforvaltning står det at konsesjonæren plikter å sørge for at fiskeforholdene i berørte vassdrag er slik at de stedegne fiskestammene i størst mulig grad opprettholder naturlig reproduksjon og produksjon.  

I tiltaksplan har de foreslåtte tiltakene, deriblant bygging av fiskesperrer i tre utvalgte gyteelver, til hensikten å øke den naturlige produksjon av ørret i sjøen. Forslagene samsvarer med forslag i fiskeundersøkelsen av Arnekleiv m.flere. 

Pålegget i konsesjonsvilkårene og forslagene i tiltaksplan samsvarer med miljø føringene i kultiveringsplan for vassdrag i Trøndelag og berører ikke pålegget om fiskeutsetting.

Powered by Labrador CMS