Debatt

Min mening: Trafikksikkerheten på Tømra

Publisert

Fylkeskommunen planlegger en “permanent utbedring ved Tømra bru” hvor den skarpe svingen skal utbedres slik at transport av elementer til vindturbiner skal kunne fraktes problemfritt med lange spesialtransporter. Oppstart var opprinnelig bebudet til juni 2020, og prosjektet vil medføre at den allerede farlige trafikksikkerhetssituasjonen kommer til å gå fra vondt til verre. Krappsvingen ved brua er pr. idag det eneste fartsdempende elementet for trafikken gjennom bebyggelsen.

Her snakkes det om en rettstrekning på 300m som brukes av stadig økende tungtrafikk og annen gjennomfartstrafikk. I tillegg øker trafikken av myke trafikanter som mangler både fortau og gang- og sykkelbane. Vegen er like smal som en gang- og sykkelveg i Trondheim: 6 meter! En utbedring av svingen uten at vegen legges utenom bebyggelsen, vil automatisk kreve kompenserende tiltak i form av fartshumper, skilting, lysregulering av gangfelt m.m. I motsatt fall står vi overfor en varslet katastrofe.

Politikere innså for 50 år siden behovet for å legge hovedveien utenom bebyggelsen på Tømra. Dagens trase lar seg ikke utbedre til fremtidsrettet standard uten drastiske inngrep, og vil uansett medføre en omveg for trafikantene sammenlignet med traseen som ble planlagt på 1960-tallet. Denne er tenkt ført langs elva nord for Tømra bru i en direkte forlengelse av brua slik den ble bygget for, alternativt på østsida av elva.

Den krappe svingen som oppstod som følge av brua da den var ny, var i sin tid ment som en foreløpig løsning i påvente av ferdigstillelse av planene om å følge elva oppover dalen. At det har gått over 50 år uten realisering, er skandaløst. Det er en kollektiv ansvarsfraskrivelse fra bevilgende myndigheter. At det nå brukes ressurser på en ytterligere rasering av trafikksikkerheten i området, er katastrofalt! Men det er ikke slik at planene er lagt bort eller glemt.

Da det storstilte prosjektet “705 fra Fjord til Fjell” i 2012 ble skrinlagt på grunn av bompengefobi, het det bl.a. at politikerne likevel ønsker å se framover og utbedre FV705 og jobbe aktivt med fokus på trafikksikkerhet. Selv om det vi ser nå kan tyde på det motsatte, vet vi at planene nærmest ligger ferdig detaljregulert og bare venter på de riktige prioriteringene.

Tømra og omegn Velforening har gjentatte ganger tatt opp denne problematikken, både i media og overfor politikere og vegvesen. Derfor krever vi nå at det ikke kastes bort mer tid og ressurser på å forringe trafikksikkerheten og den generelle vegstandarden.

En direkte videreføring av Fv705 fra Tømra Bru og oppover Tømmerdalen må prioriteres NÅ – til glede for innbyggerne og næringslivet og ikke minst alle vogntogsjåfører som står på tverre og sperrer forbindelsen mellom Selbu og omverdenen når snøen laver ned.

Powered by Labrador CMS