Debatt

Min mening – SV vil spille på lag med naturen!

Publisert

Fredag 5. juni markerer vi verdens miljødag. Temaet i år er naturens mangfold. I 2019 kom FNs naturpanel med en rapport som viser at artsmangfoldet i verden er trua. Mer enn én million arter står i fare for å dø ut innen 10 år. Utryddinga av arter skjer 1000 ganger raskere enn det som er naturlig. Også her i Norge har flere tusen arter havna på rødlista – det vil si at det er risiko for at de kan utryddes helt fra landet.

Mange naturtyper er i fare, og med det leveområdene til planter og dyr. Bare i løpet av de siste ti årene har vi mista villmarksprega natur tilsvarende 30 fotballbaner  – hver dag. Balansen i naturen blir rett og slett ødelagt.

Som vi alle vet, så gir naturen oss mat og klær, luft og vann, byggematerialer, energi og medisiner. Ett eksempel er biologen Jean Francois Borel sin oppdagelse på Hardangervidda i 1969: en liten sopp som i dag er base for viktige medisiner. Biene og blomstene kjenner vi óg til: ifølge FNs naturpanel risikerer vi å miste tre fjerdedeler av matvarene våre dersom vi ikke tar vare på pollinerende insekter. Tap av naturmangfold truer altså hele livsgrunnlaget vårt.

Naturen er et viktig verktøy i klimakampen. Naturen på land og i havet tar opp og lagrer karbon. Intakt natur fungerer også som flomvern, fordi den tar opp mye av flomvannet. Men naturen er ikke bare nyttig. Naturen har en egenverdi, i et fantastisk samspill der hver minste art er en viktig del av helheten. Og ikke minst er naturen kilde til opplevelser og rekreasjon for oss mennesker.

Årsakene til tap av naturområder og artsmangfold er mange, og det skjer litt etter litt, og bit for bit. Måten vi bruker arealene på er den største trusselen mot naturmangfoldet i Norge, i tillegg til overbelastning av arter, klimaendringer, forurensing, og spredning av fremmede arter. Hver eneste dag taper naturen for økonomiske interesser. Veibygging, kraftutbygging, næringsområder og boligbygging, havbruk. Vi mennesker forbruker areal i et urovekkende tempo.

SV vil ta vare på naturen, både gjennom vern, fornuftig bruk og restaurering av ødelagt natur. Vi vil styrke det internasjonale samarbeidet for naturmangfold. Vi vil utvide verneområder, og styrke naturmangfoldloven. Vi vil verne Garbergelva, innføre tiltak for insektsbevaring, jobbe for miljømessige forbedringer i Selbusjøen og Nea, ta vare på skog langs vann, og vi sier nei til ytterligere vindkraftutbygging i Selbu.

Alle inngrep skjer i en kommune. Vi vil derfor at alle kommuner skal utarbeide arealregnskap som viser hvilke naturområder som absolutt ikke kan bygges ned, inkludert nærnatur og 100-meterskoger, som er så viktige for oss mennesker. Skal kommunene klare dette, må de ha ansatte med kompetanse.  SV vil øremerke midler til dette.

Vi mennesker er avhengige av naturen. Derfor må vi ta vare på den, ikke ødelegge den. 5. juni markerer vi naturmangfoldet, og lover å gjøre vårt for å stanse bit-for-bit-nedbyggingen av norsk natur.

Gro Mari Engen Hanem, Selbu SV

Powered by Labrador CMS