Debatt

Min mening – «Skidt i Norge, leve Toten»?

Publisert

Bjørnstjerne Bjørnsons nidvise om stortingsmann Martin Adolf Andersen fra Toten rant meg i hu etter vedtaket i Tydal kommunestyre, og noen andre kommuner, om å boikotte høstens TV-aksjon. Andersen var kjent for å være svært opptatt av det lokale og minimalt av det nasjonale i sitt virke på Stortinget.

Ingen kommune er forpliktet til å støtte noen slike innsamlingsaksjoner som TV-aksjonen, verken praktisk eller økonomisk. Det er frivillig. Aksjonene utfordrer «folket». Men det har jo blitt en nasjonal dugnad der «alle» har stilt opp. Kommunene er gjerne mer involvert i den praktiske gjennomføringa jo mindre de er. I større kommuner er det større frivillighetsapparat å flyte på, gjerne også lokallag av de organisasjonene som er tilgodesett med en TV-aksjon. Det økonomiske bidraget fra kommunene har vært betydelig, i de minste kommunene – herunder Tydal – også påvirka av et konkurransemoment. Der skal det ikke så mange kommunale kroner til for å pynte på «pr. innbygger-statistikken».

Men ikke i år. WWF ble for kontroversielle, av en helt annen grunn enn formålet med aksjonen: Den betente rovdyrkonflikten. Og, med respekt å melde, bare den. Andre argumenter er framført, bl.a. mulige brudd på menneskerettene. Hvis det stemmer, er det naturligvis ikke bra. Men temaet hadde aldri kommet opp hadde det ikke vært for rovdyrstriden. Det er sjelden vanskelig å finne argumenter når en først har bestemt seg for hva en skal mene om en sak. Det kan bli krevende å håndtere TV-aksjonene i framtida hvis kommunene ikke skal stole på at de som gjør valget, også gjør kvalifiserte vurderinger både av formålet og av organisasjonene bak. Hvilken organisasjon vil komme fra en nitid sjelegransking uten riper i lakken – når det er målet?

TV-aksjonene har flere effekter: Millioner til gode formål, PR for de organisasjonene som står bak, og økt oppmerksomhet om den saken innsamlinga går til – et løft som kanskje betyr mer enn pengesummen. Det er verdt å merke seg at både Tydals-ordføreren og andre førere gir helhjertet støtte til formålet med årets aksjon, nemlig plastforsøplinga av havet. Mange kvalifiserte folk mener det er i havet verdenssamfunnets framtidige utvikling ligger – i menneskehetens felles søppelbøtte. Så nå venter jeg spent på hvordan de kommunene, og andre, som boikotter TV-aksjonen, har tenkt å bidra til at innsamlingsformålet får det løftet det fortjener nå når det er i flytsonen. Eller er det bare fine ord uten faktisk innhold? «Skidt i Norge, leve Toten»?

Powered by Labrador CMS