Debatt

Åsmund Sjøberg og Gro Mari Engen Hanem i Selbu SV mener Selbu kommune må ta imot flyktninger fra Moria.

Min mening: Selbu må trå til for Moria

Publisert

I forrige uke brant flyktningeleiren Moria på Lesvos, Hellas, ned. Leiren var beregna for 5000 mennesker, men det bodde bortimot 13000 personer der. Situasjonen på Lesvos var svært kritisk allerede før leiren brant ned. Leiren var overfylt og prega av mangel på mat og drikke, dårlig hygiene, sykdom, desperate mennesker i ytterste nød. Traumatiserte barn.

Oppå det hele kom covid-19. Og så til slutt: brannen som tok fra flyktningene det lille de hadde, nemlig tak over hodet. Flyktningene er nå spredt utover den lille øya. Noen får innpass i en midlertidig teltleir greske myndigheter har satt opp. Noen av dem tilbringer nettene på gravplasser. De finner ikke noe annet sted å sove.

Regjeringas svar på denne forferdelige katastrofen er å ta imot 50 flyktninger – som skal medregnes i det totale antallet kvoteflyktninger Norge allerede har forplikta seg til å ta imot i 2020. Disse 50 skulle altså Norge ha henta uavhengig av at situasjonen i Moria har gått fra ytterste nød til noe enda verre. I praksis er dette ingen reaksjon. Regjeringa er ikke villig til å gjøre noe som helst for å hjelpe til i en ekstraordinær situasjon.

Situasjonen på Lesvos har vært kritisk i flere år. Dette var ikke et problem regjeringa plutselig fikk dumpa i fanget i forrige uke. De har hatt god tid til å planlegge og kartlegge hvem de vil hente, og til å forberede kommunene i Norge på et økt antall kvoteflyktninger. For SV er det soleklart at Norge som et av verdens rikeste land må trå til skikkelig for å avhjelpe Hellas, og for å hjelpe flyktningene som er i dyp krise.

SV sentralt har gått ut med at Norge bør hente 1500 barn og familier fra Moria, og dette støtter selvfølgelig vi i Selbu SV. Alle ordførere og varaordførere fra SV har tallgitt hvor mange flyktninger deres kommune kan ta imot. Trondheim sier seg villig til å ta imot 100. Blant andre Namsos, Oslo, Stavanger, Skien og Tromsø kan ta imot 50 hver. Og for å nevne noen mindre kommuner: Ål kommune kan ta imot 15, Utsira 5, Solund 8 og Osterøy 6. Det er altså stor handlingsvilje i kommune-Norge.

Selbu SV ønsker å se denne handlingsviljen også i vår kommune. Selbu har en god flyktningetjeneste. Selbu har kompetanse til å ta imot overføringsflyktninger, det har kommunen lyktes med før. Selbyggene har tatt godt imot flyktningene som har kommet hit, og de fleste av flyktningene har funnet seg fint til rette.

Det er tid for å trå til nå. Det haster. Hellas har ikke mer kapasitet – men det har vi. Selbu SV kommer til å gjøre det vi kan for å legge press på myndighetene i denne saken. Vi håper vi får med oss resten av partiene i kommunen på det. Og så håper vi at innbyggerne i Neadalen bidrar så det monner til hjelpeorganisasjonene som redder liv på Lesvos: blant annet Leger uten grenser, Dråpen i havet, UNICEF, Røde Kors og SOS Barnebyer.

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Og det haster.

Powered by Labrador CMS