Debatt

Øverbygda skole.

Min mening: Øverbygda skole

Publisert

Øverbygda skole synes som å bli nedlagt, omtrent 60 år etter at den ble bygget og innviet om høsten 1961. Ikke bare Øverbygda fikk ny skole, men Vikvarvet fikk også ny skole i 1954, og alle de andre kretsene etter hvert. En gullalder for skolebygging!   Og i disse dager kan min barneskole gå over i historien mens jeg tenker at jeg har vært heldig som fikk oppleve ei tid med bygging av skoler i de fleste kretsene. Den eneste kretsen, merkelig nok er Mebonden som først fikk sin nyskole et godt stykke ut i 2000-taller og i samme åndedrag tenker jeg at nettopp den gamle ærverdige Bell skole skulle ha vært fredet, med sitt flotte utseende og ikke minst sin historiske bakgrunn!

Tidlig varsla kommunedirektøren at kutt måtte gjennomføres for å spare penger, noe som ikke er så uvanlig når det gjelder budsjettbehandling!

Sentraliseringskarusellen som de ansatte på Øverbygda skole kaller prosessen om nedlegginga i lokalbladet. Og de ansattes representant ved skolen presenterte også skolen som en fin skole for både elever og ansatte da SP arrangerte et møte i forbindelse med evt nedlegging på skolen i vinter.

På det møtet hadde SP en plan om å bevare en del av skolen ved å kalle det et oppvekstsenter, barnehage og en del av de yngste elevene på skolen. Senere har det ikke skjedd stort før møtet i hovedutvalg og formannskap der nedlegging ble vedtatt med klart flertall for.  Ut fra det så er håpet ute eller? Enkelte av politikerne som stemte for nedlegging i de to utvalga var ikke så lystne på å stemme for nedlegging, men gjorde det likevel! Hvorfor kan en spørre? 

Det mangler penger eller er uforsvarlig å drive en skole med så lite elever rent pedagogisk, blir det hevda av fagfolk. Sjøl om det fins utredninger som hevder både det ene og det andre, altså de lærde strides, mens folk flest forstår ikke en «døyt»?  Jeg vil hevde de fleste nedlegginger blir gjort med økonomi som grunn, mens det er mange tegn i Norge på at det fins penger i fleng med riktig fordeling og med mer overføringer fra staten. For å gjøre en ting klart; kommunene kan ikke på en enkel måte gjøre fra og til i den saken … Dessuten tror jeg nok at med moderne skoledrift så koster hver elevplass atskillig mye mer enn på 60-tallet. Jeg er ikke så sikker på om kriteriene for overføringer er endret siden 60-tallet heller. Vi har i iallfall med rette flere lærere pr elev og mer hjelpetiltak enn tidligere. Så kostnaden pr elev er derfor mye høyere enn i gamle dager da skolene ble bygget i Selbu, i alle kretser.

Men tilbake til forslaget fra SP om å beholde skolen med å slå sammen barnehagen og de yngste elevene i et oppvekstsenter og evt utsette nedlegginga til en har bedre oversikt, over økonomien ikke minst. Klarer kommunen å betale lånene? Selbu har store oppgaver med ny ungdomsskole med atskillig høyere pris enn den var i begynnelsen og bygging av sykehjem (med statlige midler riktig nok, men likevel…) .

 Jeg syntes ideen fra SP var rimelig god, med i alle fall tre modige politikere som stemte mot mainstream.  Så jeg håper noen tar tak i saken videre. Hvorfor haster nedlegginga så veldig?  Det er vel ikke så veldig mye økonomi å hente ved nedlegging heller?  Om fem år er det etter sigende 30 elever på Øverbygda, mens elevtallet på Bell blir veldig høyt, noe som må vurderes nøye for det er ikke særlig bra for elevene med for oppfylte klasserom …. 

 Et annet poeng; så i lokalbladet i et intervju i vinter med et ungt par som som hadde etablert seg i Vikvarvet, som fikk lagt ned sin skole noen år tilbake. I den reportasjen kom det fram at 70 elever blir busset til Bell skole pr i dag, mens skolen ble lagt ned da det var såpass mange som 50 elever?  Så det viser at elevtall stemmer ikke helt med prognoser.  Øverbygda er vel ca 50 elever pr i dag, men det blir fokusert mest på at det blir 30 elever om 5 år. Kanskje har de ansatte på Øverbygda rett i at det er en sentraliseringskarusell eller modernisering, jfr Kommunereformen.

Ellers forstår jeg det slik at med nedlegging av Øverbygda (og Selbustrand om noen år) så blir det fullt hus på Bell. I flg en lærer der så har hun over 30 i klassen i dag og enda flere når elevene fra Øverbygda kommer.

Fra den tida nye Bell skole ble avgjort i et kommunestyremøte med en skole for Mebonden skolekrets i utgangspunktet og etter et benkeforslag ble vedtatt med å legge ned Vikvarvet og Innbygda. Resultatet ble stappfulle klasserom på Bell. Så ved ikke å legge ned Øverbygda begrenses antall elever på Bell også. Dessuten kan vel elever lik så godt busses til Øverbygda som fra Øverbygda, ingen dramatikk i det vel? Spesielt med tanke på uro og mobbing i Selbuskolen f.eks ….

I forhold til det som ble sagt om sentralskole i formannskapet er jeg glad for at det er lite aktuelt ennå.  Vi har vel to skoler i kretsene som er av god standard, for god til å legge ned? Hva skal tilbys familier f.eks som kommer til bygda vår og ønsker å bosette seg i Selbu?  Ledig kapasitet koster vel ikke mer enn hittil. Eldre og skolebarn kan og må ikke settes opp mot hverandre.

Et timelig spørsmål til slutt, alt etter ståsted; hva om kommunestyre stemmer MOT nedlegging av Øverbygda . Hva skjer da??

Lykke til. Stå på SP!

Powered by Labrador CMS