Debatt

bioenergi. M¿te om flisfyring i Selbu. Nils-Even Fuglem og Ole Warmdal demonstrere hvordan flishuggeren fungere.

Min mening: Oppvarming ny ungdomsskole

Publisert

Ser det planlegges ny Selbu ungdomsskole med jordvarme og med biovarme som backup. Synes dette er litt rart da vi allerede har ett bioanlegg(flisfyring) som kan ta hele leveransen til ny Selbu ungdomsskole (SUS) med backup. 

I kontrakt med kommunen fra 2015 står det: Om SUS blir rehabilitert eller nybygd skal det tilrettelegges slik at vannbåren varme kan tilkobles Selbu Biovarme sin sentral om det blir tilrettelagt for slik varme i bygget.

I anbudsutlysningen ble vi bedt om å bygge anlegget stort nok til å koble på ny SUS, det ble også lagt rør for tilkobling på hjørnet av dagens barneskole. Anlegget vårt er bygget for å levere opp mot 1 million kw/t pr år inkl Selbu Vidregående skole. Vi har idag ett anlegg som går for halv maskin. I leveransen av strøm har vi ett fastledd som er beregnet for en leveranse inkl ny SUS på ca 650000kw/t pr år. I dag er dette ca 270000kw/t pr år. Dette vil si at ved påkobling av SUS vil fastleddet halveres pr kw/t.

Pga av at vi har backup ved evt driftstans på flisfyring allerede idag trenger Selbu kommune ikke å installere jordvarme i det hele tatt, dette vil være en besparelse på ca 4 millioner i byggekostnad for kommunen. Leser i siste Selbyggen at de gjør ett stort nummer av att de har spart 2,7 millioner på forskjellige tiltak, da må vel 4 millioner være bra innsparing på ett enkelt grep. I tillegg kan flisfyringen vår evt være varmekilde under utbyggingen av ny skole hvis utbygger finner dette interesant. Da vil bygget være fossilfritt oppvarmet fra dag 1. Samtidlig kan dette føre til att f.eks. betong herdes fortere og fører til kortere byggetid. Dette medfører til ett bedre CO2 regnskap under byggeperioden. 

Ved bruk av bioenergi vil kommunen få en enkel og forutsigbar drift av energi, det eneste de trenger å gjøre er å tilpasse varmesentralen til nytt bygg. Alle kostnader til drift, vedlikehold og service står Selbu Biovarme for, dette betyr at pengene Selbu kommune måtte ha brukt på drift og vedlikehold kan brukes på annen intern drift i kommunen.

Innovasjon Norge sin siste effektundersøkelse sier at 1 million kw/t gir 410 000,-kr tilbake til samfunnet. Dette i form av utstyr, tjenester og skatt bioenergien bringer tilbake til lokalsamfunnet. I tillegg til sysselsetting og verdiskapning er bioenergi kortreist energi med alle tjenester innad i kommunen.

Årlig service og vedlikehold av ett jordvarmeanlegg blir ikke utført av ett firma i Selbu da dette ikke finnes. Dette er en utgift kommunen sparer hvis bioenergi (flisfyring) blir valgt, da dette er utgifter som går inn i driften til Selbu Biovarme.

Ett lite eks på hva en tilkobling av flisfyring ny Selbu ungdomsskole + de leveringer vi har fra før kan tilbakeføre av verdier til næringsliv og tjenester iløpet av ett år.

kjøp av flisvirke av skogeiere 1000 m3 x 280,-  = 280 000,-
frakt av flisvirke fra skogen     1000m3 x50,- =  50 000,-
flising av virke                           1000m3 x35,- =  35 000,-
transport av flis til anlegget  2800m3 flis x30,- =  84 000,-
Lokale ringvirkninger pr år                   449 000,-

Alt dette blir utført av lokale entrepenører og skogeiere i Selbu kommune, som alle genererer arbeidsplasser og skatteinntekter til Selbu kommune.

Powered by Labrador CMS