Debatt

Selbustrand skole, arkivbilde.

Min mening – Kjære lokalpolitikere

Publisert

Etter et fint infomøte med oppvekstsjefen i Selbu kommune på Selbustrand skole 15/6 angående skolestrukturen, ønsker vi å gjøre politikerne oppmerksomme på noen ringvirkninger en nedleggelse av Selbustrand skole vil ha – ikke bare for Selbustrand, men for hele Selbu kommune. Når standpunktet om skolestruktur skal taes på høstparten, ønsker vi at politikerne ikke bare ser på økonomien for kommunen kortsiktig, men også ser i et lengre perspektiv. Selbu kommune har som de fleste andre distriktskommuner et mål om å opprettholde/øke folketallet. Fødselstallene går som ellers i landet ned, det er derfor ingen andre alternativ for Selbu enn å legge til rette for økt tilflytning om dette målet skal nås.

Viktigste moment for tilflytning er tilgang på arbeidsplasser, sekundært, nærhet til arbeidsmarkedet. For å få hverdagen til å gå opp tidsmessig, så er det kritisk nødvendig med nærhet til skole og barnehage. Ved en eventuell nedleggelse av Selbustrand skole vil du for det første legge ned arbeidsplasser, deretter fører nedleggelsen med seg at reisetid til de som pendler ut av Selbu øker voldsomt som følge av levering og henting +/- 20 km unna. Dette vil igjen gjøre det mye mindre praktisk gjennomførbart å bo på Selbustrand.

På Selbustrand har vi i lengre tid hatt tilflytning fra blant annet nabokommunene våre. Kort avstand til Trondheim, Malvik og Stjørdal/Værnes, og umiddelbar nærhet til friluft og natur, gjør at det er attraktivt å bosette seg her. I tillegg presiserer mange innflyttere at nettopp en lokalskole er et stort argument for å flytte hit. Statistikk fra SSB viser at i perioden 2001-2018 hadde Selbustrand en økning på 11.5% i innbyggertallet. I samme tidsperiode hadde Selbu kommune (da inkludert Selbustrand) en økning på 2.66%. Dette er harde tall som viser hvor innflyttere faktisk ønsker å bosette seg i bygda, uavhengig av hvor kommunen legger til rette for innflytting. Tenk hvordan disse tallene hadde vært med mer satsing på dette området? Da Selbustrand har en så stor andel av innflyttere som velger å bosette seg her, uten andre tilknytninger til bygda enn flott beliggenhet til arbeidsmarkedet, blir skolen en viktig arena for inkludering og samling.

Selbustrand er ei lang grend langs Selbusjøen. Fra Solem til Tømra er det ca 12 km. Det vil si at med sentralskole så vil det generere ca 8 mil tilleggskjøring hver dag for en familie bosatt på Fuglem med barn på SFO. I lengden vil det gjøre både Selbustrand og Selbu kommune i sin helhet, veldig lite attraktiv for tilflytning fra familier som arbeider utenfor kommunen, og mange av oss som allerede bor her må revurdere om det er mulig å forbli boende.

Vi håper våre folkevalgte tar dette med i betraktningen, og ikke sager av greinen man sitter på, ved å legge ned en skole som faktisk holder befolkningstallene oppe.

Bruk sommeren godt, god sommer!

Powered by Labrador CMS