Debatt

Søppelplukking i området rundt Bell skole

Min mening: Hva skal vi gjøre med all plasten?

Publisert

I Selbyggen som ble utgitt 23.10.2020, ble det i en artikkel om årets TV-aksjon skrevet at skolene i Selbu og Tydal ikke hadde vært så engasjerte i innsamlingen. Vi i 6. klasse på Bell skole har jobbet mye med dette temaet i høst, og synes det er synd at ikke skolene i Selbu og Tydal ble oppfordret til å opprette digitale bøsser. Det kunne vært interessant å vite hva som er grunnen til det. Kan det ha noe med WWF sitt syn på rovdyr å gjøre? Dersom skolene hadde stilt med digitale bøsser, tror vi at vi kunne ha samlet inn flere penger til organisasjonen WWF og på den måten bidratt til å bekjempe plastforsøplingen av havene våre.

Vi vet at plast i havet er et kjempestort problem over hele verden. I følge WWF havner 8 millioner tonn plast i havet hvert år. Det er like mye som et lastebillass hvert minutt! I Norge er det gode muligheter for å kildesortere og resirkulere alle slags typer avfall, både papp/papir, mat, plast, glass og metall. Dessverre er det ikke slik i alle land. De har ingen steder å gjøre av alt søppelet, det blir derfor kastet i naturen og havner etterhvert i elver, sjøer og hav. Dette fører til store problemer for dyra som lever i havet, noe som etter hvert vil bli et problem for oss. Hvis vi ikke gjør noe med dette problemet, vil det være mer plast enn fisk i havet i 2040!

En tur som vi hadde i nærområdet viser at plastforsøpling er et problem, også her i Selbu. I løpet av bare en time fant vi mye søppel. Statistikken vi laget etterpå, viser at mesteparten av søppelet vi fant var plast.

Etter turen tenkte vi at vi kunne kildesortere søppelet vi fant, for vi vet jo at Norge er god på å legge til rette for kildesortering. Men dessverre så oppdaget vi at det ikke var så gode muligheter til dette på vår skole. På Bell skole har vi bare mulighet til å kildesortere papp/papir og matavfall, resten blir kastet som restavfall. Dette synes vi er kjempedumt! Hvis det er slik på andre barnehager, skoler og arbeidsplasser i Selbu og Tydal mener vi at noe må gjøres!

Plast er det som sagt mye av, og vi synes at det går an å redusere noe av plasten vi bruker. Ta for eksempel de blå skotrekkene som vi har her på skolen. Vi synes alle må tenke nøye gjennom om det er nødvendig å bruke disse, eller om man kanskje kan ta av seg skoene når man er innom på besøk på skolen vår. Det samme med plastbegere og plastbestikk. Er dette nødvendig? Og til dere som bruker porsjonssnus. Vi fant mye av dette da vi plukket søppel. Husk at det er plast i porsjonssnus og at dette ikke bør havne i naturen!

Bærekraftig utvikling er et ord vi har begynt å lære om og som vi prøver å forstå. Det vi har skjønt så langt er at det hjelper ikke å snakke om bærekraftig utvikling når vi ikke har mulighet til å bidra til det! Vi vil ha muligheten til å sortere plast. Det er vi som skal ta over denne jordkloden, og vi vil ikke ta over en søppelhaug og hav fulle av plast. Hvem har og tar ansvar?

Les også: Fokus på plast i naturen

Powered by Labrador CMS