Debatt

Selbustrand skole, arkivbilde

Min mening: Fremtidig skolestruktur i Selbu

Publisert

Vi setter stor pris på det engasjementet denne saken har medført. Innledningsvis vil vi også presisere at det IKKE foreligger noe politisk forslag om sentralskole hverken i hovedutvalg for helse og oppvekst, formannskapet eller ved den første behandlingen i kommunestyret.

Det stemmer at vi to luftet en del tanker omkring alternativet om en sentralskole i formannskapet. Dette har tidligere blitt gjengitt redaksjonelt, da en journalist fra Selbyggen var til stede i formannskapsmøte da denne saken ble diskutert. Det er ikke til å unngå, hvis barnetallet fortsatt synker, at denne saken kommer opp til politisk behandling igjen. Vi har en ramme med økonomiske ressurser som skal brukes på opplæring, og da er det vår plikt å se på hvilken måte vi kan bruke disse ressursene til det beste for alle barna i Selbu.

Så til de spørsmål som er reist fra beboere tilhørende Selbustrand skole:

  1. Vi vil absolutt ikke legge ned Selbustrand skole, vi vil heller absolutt ikke legge ned Øverbygda skole. Når situasjonen imidlertid blir slik at elevtallet, som er grunnlaget for våre økonomiske tilføringer fra staten, synker drastisk må vi se på hvordan skolen skal organiseres for å kunne tilby en god opplæring i et godt læringsmiljø. Den første skolen som nå står i fare for å bli lagt ned er Øverbygda skole, med et elevtall på ca 40 neste skoleår. Det neste spørsmålet som vi må ta stilling til er hva som skjer med Selbustrand skole hvis ikke elevtallet opprettholdes de neste 5-7 årene.
  2. Det er nok ingen fare med at Selbustrand skole blir lagt ned i denne omgang. Vi er også mange foreldre som har valg å ha reduserte stillinger i arbeidslivet med den følge også reduserte inntekter i løpet av den forholdsvis korte tiden vi har hatt barn i SFO.
  3. Det er ingen ønsket situasjon med lange bussreiser for små barn. Halv times reisevei med buss til skolen, kan imidlertid være en like trygg og god skolevei som for barn i gangavstand til skolen med et uoversiktlig trafikkbilde.
  4. Det å legge ned skoler er ingen god distriktspolitikk, men med dagens rammevilkår et nødvendig politisk grep for å legge til rette for at innholdet i skolen er så godt som mulig.

For oss er antall elever pr voksen/lærer i hver klasse og time den beste garantisten for en god skole med et godt læringsmiljø.

  • Dersom det er slik at vi vil få en befolkningsvekst av pendlere ved opprettholdelse av Selbustrand skole, hvorfor viser den demografiske utviklingen at barnetallet på Selbustrand skole går ned fra ca 70 barn inneværende skoleår til ned mot 45 barn skoleåret 2025/2026. Vi tror at det er andre årsaker til at pendlere velger å bosette seg i Selbu som f.eks. et kvalitativt godt tjenestetilbud samt rimelige etableringskostnader.
  • Vi skjønner godt argumentasjon vedr. avstand Fuglem – Bell. Det betyr ikke at vi kan opprettholde en skole i en krets pga. 5 -10 barn til arbeidstakere som pendler. Det vil ikke bli noen god skole. Dette ser vi også nå når Øverbygda skole etter all sannsynlighet blir lagt ned for de foreldre som bor i Flora og jobber i Tydal.
  • Man kan ikke tallfeste når en skole blir for liten. En skole blir for liten når vi ikke kan tilby nok lærerressurser slik at vi får de gode daglige møter mellom barn og voksne der de voksne har tid til å både se og høre alle barna i skolen. Det er dette som gir barn gode oppvekstvilkår og en trygg og god start på livet.

Vi vil også nevne, siden det er påpekt i media, at vi begge står bak våre partiprogrammer der vi vil legge til rette for et godt læringsmiljø der alle får utviklet sin faglige og sosiale kompetanse. Skal vi klare dette må vi til enhver tid vurdere bruken av de økonomiske ressursene på en best mulig måte.

Les også: Skolestruktur og politikere

Powered by Labrador CMS