Debatt

Min mening: Flytting av aktiviteter fra eldresenteret

Publisert

Noen tanker fra en pensjonist angående flytting av aktiviteter fra eldresenteret til nye Nestatunet

Jeg synes ideen med å kombinere et fest- og aktivitetssenter for pensjonister, med dagligstue for beboere i sykehjem og omsorgsboliger er lite gjennomtenkt, og vil føre til problemer på mange områder.

Pensjonister er en aldersgruppe fra 58 til over 100 år. Hvis vi ser på pensjonistene i Selbu, er en stor del av dem spreke, oppegående personer, som ikke vil føle noen tilknytning til en storstue på et syke- og omsorgssenter. Slik jeg har oppfattet det, skal lokalet til enhver tid være åpent for beboere og besøkende. Når en vet om det utall av aktiviteter som drives i pensjonistforeninger rundt omkring i landet, må en også i Selbu regne med at det blir tatt opp aktiviteter som vil kreve at lokalet til tider vil være avstengt for beboere. Ved mange arrangement er det nødvendig med penger til å dekke utgifter til f.eks. musikk og servering. Hittil har bøsse vært mye brukt der, der alle får gi det de ønsker. Etter som bruken av kontanter etter hvert fases ut, vil elektroniske betalingsformer bli tatt i bruk, og da med fast pris. Hvordan vil beboere reagere på stengt lokale, og at de må betale for å komme inn? Lokalet må også være mulig å leie for pensjonister, til feiring av runde dager og jubileum sammen med slekt og venner.

En annen ting er hvordan pårørende ved et dødsleie vil reagere på å måtte høre støy og musikk fra et danselokale. Gjennom det siste halve året har vi også blitt minnet på at kombinasjonen fest- og møtelokale i et syke- og omsorgssenter er forkastelig. Selv om koronapandemien kommer under kontroll, må vi også regne med at det i framtiden vil dukke opp sykdommer, der det blir behov for å beskytte de svakeste mot smitte, selv om samfunnet for øvrig ikke nødvendigvis har de samme restriksjoner. Spesielt ved dansetilstelninger kan det komme deltagere fra langt utenom Selbu, og det vil øke smittepresset.

Ser også at Sanitetsforeninga er sterkt imot å flytte fra Eldresenteret. Når en vet hva Sanitetsforeninga har bidratt med til hele bygda, synes jeg det er dårlig gjort av Selbu kommune å tvinge dem til å flytte fra et sted der alt ligger til rette for de aktiviteter de driver med.

Eldresenteret i nåværende form, kom i stand ved hjelp av store pengegaver. Gjeving kom med den største pengegaven til Selbu kommune. Det var ikke et tilskudd til kommunekassa eller et bidrag til syke- og eldreomsorg. Det var klare betingelser ved gaven. Den skulle brukes til et treffsted for pensjonister i bygda. Flere andre gav også større pengebeløp til senteret, blant annet Sanitetsforening og Pensjonistforening, som også senere har bidratt med midler til vedlikehold og nye investeringer på senteret. Vi har i dag et senter der alt ligger til rette for aktiviteter som drives i dag, men også for framtida.

Til slutt en sterk oppfordring til Selbu kommune; La oss få beholde senteret slik det er i dag!

Powered by Labrador CMS