Debatt

Min mening: Fjern barnetrygden fra beregningsgrunnlaget for sosialhjelp

Publisert

Leserinnlegg av Gro Mari Engen Hanem og Åsmund Sjøberg, Selbu SV

Å være politiker handler i stor grad om å prioritere.Det finnes ikke rom for å realisere alle gode prosjekter til enhver tid, og damå man vurdere ulike tiltak opp mot hverandre. Uenigheten mellom de politiskepartiene, politikerne og folk flest kan gå på hvilke tiltak som er gode ogikke, og hvilke tiltak som bør prioriteres foran andre. Vi i SV vil alltidprioritere gode fellesskapsløsninger for de som er vanskeligst stilt. Detgjelder også i Selbu.

Barnetrygden er en statlig stønad alle som har barn får månedlig utbetalt for åkompensere for noe av de utgiftene det medfører å ha barn. Ordningen eruniversell. Det betyr at man får den enten man har millioninntekt eller går påtrygd.

Dersom man har for lav inntekt til å betale for livsopphold, bolig, og/ellerhelsehjelp og tannbehandling, får man økonomisk sosialhjelp. Merkelig nok så erdet slik at barnetrygden regnes som inntekt for denne gruppen. Dermed blirsummen man får i barnetrygd trukket fra det man faktisk får i sosialhjelp. Dettefører altså til at denne gruppen i realiteten ikke får utbetalt barnetrygd! Forde som derimot ikke har behov for sosialhjelp er barnetrygden en støtte manmottar som man ikke betaler skatt av. Med andre ord; det regnes ikke sominntekt for folk flest – kun for de mest vanskeligstilte i samfunnet som mottarsosialhjelp for å få endene til å møtes. Dette er dypt urettferdig. Og; om barnetrygdenskal trekkes fra eller ikke er helt opp til hver enkelt kommune.

Regjeringen har vedtatt å øke barnetrygden vesentlig fra 2021. Med dagensordning i Selbu vil ikke økningen i barnetrygd komme de svakeste til gode meden eneste krone. SV mener det strider mot intensjonen og grunnleggenderettferdighetsprinsipper at Selbu kommune fratar de med minst i samfunnet reellutbetalt barnetrygd som alle andre selbygger med barn.   

Derfor foreslo Selbu SV i desember at rådmannen skulle komme med en beregningpå kostnadene med å fjerne barnetrygden fra inntekstgrunnlaget til de som mottarsosialhjelp. Rådmannens svar er ca. 700.000,- pr. år, og han anbefaler at detteikke vedtas. Rådmannen mener også det er «faglige betenkeligheter» ved å fjernebarnetrygden fra inntekstgrunnlaget. Vel, det er ikke mer faglig betenkelig ennat en rekke kommuner allerede har innført ordningen – inkludert landets mestfolkerike kommune.

I Selbu er det omtrent 50 barn som kommer fra familier hvor man mottarsosialhjelp. Vi mener disse barnas familier fortjener å bli behandlet som alleandre. Det er nettopp disse barnas familier som har størst behov forbarnetrygden. Vi kan ikke se at det er «faglig betenkelig» å avvikle enordning som fratar de som har minst i samfunnet noe som er ment å være universelt.Barnetrygden er for alle barn! Det er også godt faglig dokumentert at etsamfunn vil fungere bedre på alle fronter dersom de økonomiske forskjellenemellom folk er så små som mulig. Det gir blant annet større tillit mellom folk,bedre folkehelse, mindre utenforskap og bedre muligheter i livet for alle.

På bakgrunn av dette kommer vi til å foreslå å fjerne barnetrygden fra inntektsgrunnlagetfor sosialhjelp på kommende kommunestyremøte. Vi håper de andre politiskepartiene støtter forslaget som vil bidra til å løfte livskvaliteten for barn iøkonomisk vanskeligstilte familier. Det er dette som er prioriteringer!

Powered by Labrador CMS