Debatt

Min mening: Ansvarlig festkultur i Selbu

Publisert

I siste kommunestyremøte ble saken «Ansvarlig festkultur i kommunene i Værnesregionen» behandlet.  Som kjent ble det blant annet vedtatt at bygdas 14\15-åringer fortsatt skal kunne delta på arrangement og fester der det både nytes og selges alkohol.  Dette vedtaket er ikke i tråd med det som kan kalles ansvarlig etter mitt syn.

Selbu har lang tradisjon for å la «nykonfirmantene» få tilgang til offentlige fester.  Denne tradisjonen tilsier likevel ikke at den er spesielt forsvarlig.  I dag vet vi mye mer om hvilke negative konsekvenser en tidlig introduksjon overfor fest og rusmidler kan forårsake.  Dette kan vi ikke lenger ignorere – selv om det går bra med de fleste.

Både lensmannsetatene og SLT-koordinatorene i Værnesregionens kommuner var enige om å fremme denne saken for kommunestyrene. Jeg regner med da at det ikke var uten grunn.  Hva vi som f.eks. privatpersoner\festarrangører og musikkformidlere «synser», bør da etter min oppfatning ikke tillegges avgjørende vekt. 

Det viktige i denne saken er å gi barn og unge anledning til å unngå  for tidlig å bli utsatt for det mange opplever som press mht festing og rusmiddelbruk.  Det er slett ikke alle som «gleder» seg til å begynne å feste  – i verste fall – i en alder av 14,5 år.

Det er blitt påpekt at ungdommene under 18 år blant annet mister et sted å møtes i tilfelle de ikke kan få adgang til offentlige fester.  Dette argumentet er i beste fall lite holdbart; etter det jeg har sett senere år så er det svært sjelden det arrangeres offentlige fester på våre «hus» i bygda.  Samfunnshusene har omtrent utspilt sin rolle som fest-plass i senere år.  Offentlige fester er vel oftest i dag festivaler og lignende. 

Det som imidlertid kan fremheves med styrke er at Selbu senere år har vært meget god til å legge til rette for allsidige aktiviteter for ungdommer – og mere vil det bli.  Jeg kan bare nevne Klatrehallen i Innbygda og Årsøyas aktivitetstilbud. Og nå kommer også ny ungdomsskole med et utrolig bredt tilbud av aktiviteter – til glede i hvert fall for alle ungdommer under 18 år – men også for de over vil jeg tro.

Det blir påstått i forbindelse med denne saken at Selbu har en veldig «fin festkultur».  Det er mulig en del oppfatter det slik.  På den annen side er Selbu for mange kjent som bygda med «utagerende festing, flatfyll og karsk på bordet».  Jeg ønsker oss bort fra dette mildt sagt tvilsomme renommeet – både av hensyn til ungdommene her og bygda. Tiden bør være overmoden for å endre på vår festkultur inklusive aldersgrensen.

Avslutningsvis vil jeg uttrykke noe skuffelse over at så få kommunestyremedlemmer tok ordet på denne saken.  Hva dette skyldes er uklart, men min oppfatning er at å diskutere vår «fine festkultur» er noe tabu.  Jeg vet imidlertid at det er mange foreldre – og også unge – som ville være glad for at bygda har en mer ansvarlig festkultur enn i dag. Den sjansen brukte vi ikke under siste kommunestyremøte.

Les også: Riktig retning, men ikke i mål

Les også: -Feil fokus i saken om 18-års aldersgrense

Powered by Labrador CMS