Debatt

Leder – Ny korona-lockdown?

Publisert

Onsdag satte Sverige ny smitterekord med nesten 2.000 nye smittetilfeller i landet. Flere europeiske land har allerede gått inn i en ny lockdown.

Denne uka innførte regjeringa strengere tiltak i Norge. Blant annet skal man som hovedregel ikke ha mer enn fem gjester i private hjem. Det kan virke i strengeste laget at innbyggerne i Tydal, hvor det aldri har blitt påvist koronasmitte i bygda, skal få så store begrensninger i livene sine. Men på en annen side er det mye trafikk inn og ut av bygda, og det er nok bare et spørsmål om tid før det blir avgitt positive koronatester også her. At Tydal ikke har hatt noen påvist koronasmitte enda skyldes først og fremst tilfeldigheter.

EU-kommisjonens leder sier ifølge NRK at koronavaksiner kommer til EU-landene for alvor først i april 2021. De håper å få levert opp til 50 millioner vaksiner månedlig. Det er sannsynlig å tro at de første vaksinene ikke vil gi like god effekt for alle som man håper, så vi må belage oss på at koronakrisa vil vare gjennom hele våren – og antakelig enda lenger.

Folk begynner å bli slitne og lei. Ungdom står frem i media og sier at de savner den sosiale omgangen og festene slik som det var før. I kommentarfeltene fnyser den eldre generasjonen. Når vi når mars 2021 så har krisa vært over oss et år. For en 20-åring vil det si 5 prosent av livet. Ikke rart om det kan virke som en evighet. Samtidig ser vi at de fleste unge respekterer restriksjonene, selv om det alltid vil være de blant oss, både av unge og gamle, som ikke klarer å forholde seg til råd og anbefalinger. Korona eller ei.

Så er det engang slik da, at vi kan ikke bare bestemme oss for å bli lei av denne krisa. Dugnaden må fortsette, og det gjentas til det kjedsommelige. For at vi skal unngå en ny nasjonal lockdown så må vi bare innfinne oss med det faktum at verden fungerer slik akkurat nå. Det er likt for alle, enten man bor i Oslo, Trondheim, Selbu eller Tydal. Vi må alle sende de riktige signalene rundt oss, for ingen vil vel tilbake til de strenge tilstandene vi opplevde i mars og april?

Hør på myndighetene, hold avstand, vask hender. Omatt og omatt og omatt sang Elisabeth Granneman i 1976. «Det er rart med dette livet, De, som alltid går i ring. Det er slettes ikke mulig å bli ferdig med noen ting. Nei, ikke før er jobben gjort, så begynner det igjen.» Selve sangen handlet den gang om den irriterende Svend. I 2020-versjonen er det Herr Korona som vi må prøve å kvitte oss med for godt. Og det gjør vi best ved å ikke ta sjanser som inviterer han inn i livet vårt igjen, gang på gang.

Powered by Labrador CMS