Debatt

Leder – Noen som våker over oss

Publisert Sist oppdatert

Onsdag denne uken var Vektersalen på Kimen pyntet og fylt opp med representanter fra flere trønderske kommuner. Kaffe sto på bordet, og kake var bestilt. «Lille» Værnes Respons var nominert som kandidat til å vinne årets Fyrlyktpris. En pris som deles ut til en institusjon som har utmerket seg særlig positivt innen IKT-området og som kan tjene som et forbilde for andre. De var nominert sammen med Skatteetatens modernisering av Folkeregisteret og Digitaliseringsdirektoratets Maskinporten. «Vi har kjøpt inn kake fordi det uansett er stort å bli nominert» sa gjengen bak Værnes Respons i forkant, som muligens var noe i tvil om de kunne hamle opp med de største i klassen.

«Ja, det måtte noen trøndere til da» sa digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland da hun avslørte hvem som ble årets prisvinner, og folket på Kimen kunne slippe jubelen løs. Den lille aktøren med det store hjertet vant – og det velfortjent.

Værnes Respons vant prisen fordi de har utviklet et helt unikt system innen velferdsteknologi som bygger morgendagens omsorg. Ved hjelp av moderne teknologi har de klart å samkjøre og koble flere tjenester sammen som øker trygghet, selvstendighet og mestring i eget hjem. Faller du på gulvet blir det registrert med en gang. Glemmer du medisinen din er det noen som får beskjed om det. Ramler du ut av senga eller beveger deg utendørs på et tidspunkt du ikke skal, så er det noen som er der med en gang for å følge opp. Det gir en enorm trygghet til både brukere av systemet og pårørende.

På et budsjett på ca. to millioner kroner har de klart å danke ut motstandere som har brukt opptil 600 millioner. Det sier noe om innovasjonen og viktigheten av det de har klart. Menneskene bak systemet er ildsjeler som brenner for det de driver med, og det er ingen grenser for hvor langt de kan nå. De startet opp med de fem kommunene Stjørdal, Frosta, Selbu, Tydal og Meråker. Nå er 11 kommuner tilknyttet prosjektet. Flere kommuner kommer stadig til, og Norge blir et tryggere og bedre land å bli pleietrengende og gammel i.

Her til lands har vi en høy grad av tillit til det offentlige, noe som er en stor del av suksessoppskriften til velferden vår. Det er denne høye graden av tillit som gjør at vi også våger å stole på de digitale fremskrittene og den teknologiske omsorgen som nåtiden og fremtiden blir preget av. Dette gir både økt kvalitet, unngåtte kostnader og spart tid. I dag er det ca. 2000 som bruker teknologien til Værnes Respons, og ca. 4000 ansatte som har tilgang på applikasjonen. På en vanlig dagvakt ble det registrert at ca. 150 helsefagarbeidere var pålogget for å sjekke at alt sto bra til.

Dette er mer enn bare velferdsteknologi. Det er trygghetsteknologi som implementeres sømløst i det daglige, og som gjør at det alltid står noen klare til å ta imot oss dersom vi faller eller forviller oss bort. Det er ikke noen som overvåker oss, men noen som våker over oss.

Gratulerer til Værnes Respons med årets Fyrlyktpris!

Powered by Labrador CMS