Debatt

Kronikk: Rusreform

Publisert

«Den siste uka har patruljene våre jobbet målrettet for å avdekke omsettere av narkotika i Værnesregionen.
Betydelig mengder amfetamin, hasj og antatt GHB er tatt i beslag, og dermed forebygget videre salg til ungdom og andre i vår region.«

Dette er en facebookmelding politiet i Værnesregionen la utpå vår side for ikke lenge siden.

Vi går ut i fra at flere enn oss i politiet synes dette erviktig arbeid. Både pårørende, ungdomsforeldre, besteforeldre og andre i Værnesregionenser med lettelse på at dette stoffet ikke ble distribuert ut til innbyggernevåre. Vi ønsker at innbyggerne i Værnesregionen skal føle seg trygge og at barnog unge skal få vokse opp i et rusfritt miljø.

Hvordan fikk politiet tatt dette beslaget spør kanskje noen?Bakgrunnen for beslag av narkotika starter ofte med en mistanke om bruk avnarkotika, eller at vedkommende har en brukerdose på seg. Som i denne konkretesaken, hvor en ung mann framstår som ruset. Det gir politiet muligheten til åransake person, telefon og bolig. Inne i boligen fant politiet rundt 100 gramamfetamin. På kjøkkenbordet lå gjenstander vimener var salgsutstyr. Amfetaminet skulle fordeles i små poser, og ut tilbefolkningen i Værnesregionen.

Ny ruspolitikk

Det jobbes nå for at Norge skal få enny ruspolitikk. Rusreformutvalget la i desember 2019 fram sitt forslag på en nyrusreform. Narkotika til eget bruk skal avkriminaliseres, det vil si at detfremdeles er forbudt, men man kan ikke bli straffet. En ny rusreform ønskesvelkommen, og da særlig for å bedre forholdene til tunge rusmisbrukere.Spørsmålet er, tar denne rusreformen hensyn til alle «brukergrupper»?

Rusreformutvalget har foreslått å avkriminalisere alle typernarkotiske stoffer til eget bruk. Og dette skal gjelde for alle, for ungdommen,rekreasjonsbrukeren og den tunge misbrukeren. Vi snakker om alle typer narkotiske stoffer, som cannabis, kokain, heroin medmer. Det foreslås for eksempel at 15 gram cannabis, altså en god del brukerdoser,skal defineres å være til «eget bruk» og derfor avkriminaliseres. Dersom du blir mistenkt for å bruke narkotika har ikke politiet lenger de samme mulighetene til åransake, fordi det ikke lenger er straffbart.

Dette kan i praksis si at vi i framtiden kan mistemuligheten til å avdekke saker som den nevnte saken med beslag av 100gramamfetamin.

Rusforebyggende arbeid blant unge

Før jul avdekket politiet i Værnesregionen narkotikaselgere som solgte til ungdom. Selgerne ble blant annet avdekket gjennom at de selv var ruset, eller hadde mindre mengder narkotiske stoffer på seg. Politiet hadde da muligheten til å gå inn på de siktedes telefoner, og der kunne vi se at de hadde chattet med ungdom helt ned i 13 årsalderen om narkotika. De snakket ikke «bare» om cannabis, men også om andre narkotiske stoffer som for eksempel LSD. Ved å ransake disse telefonene og ta de i politiets beslag, hadde vi mulighet til å avdekke unge på vei inn i et rusmiljø. Noen av dem hadde kontakt med kriminelle, belastede miljø her i Værnesregionen, og dette uten av noen voksne kjente til det.

Vi grep denne unike muligheten til å kontakte foreldre oginformere dem om hva deres unge drev på med. Foreldrene er fortsatt deviktigste primærforebyggerne vi har. Politiet kalte inn til bekymringssamtaler,til foreldremøte og vi knyttet til oss andre viktige hjelpeaktører ilokalsamfunnet, som ungdomskontakt, barnevernet og helseapparatet. Noen bleogså satt på ruskontrakt gjennom konfliktrådet.

Veien videre

Nå er vi redd den nye rusreformen kan frata oss devirkemidlene vi har, muligheten til å avdekke, muligheten til å komme tidliginn og muligheten til å få satt inn riktige hjelpetiltak.

Det er ingen hemmelighet at Værnesregionen har utfordringernår det gjelder alkohol og tidlig debutalder. Dette er noe vi også har i fokus,og som det jobbes med. Vi er av den oppfatning av at vi ikke trengerutfordringer med nok et rusmiddel som gir oss større utfordringer.

Dersom noen av dere lurer på hvordan politiet faktisk jobberrusforebyggende, så ta kontakt med oss, for vi vil gjerne dele.

Politikontaktene i Værnesregionen
Geir Tore Solli, Selbu og Tydal
Ragnhild Vik, Malvik.
Kent Robert Lundemo, Frosta og Meråker.
Hanne Blekkan, Stjørdal.

Les også: Ruset – uten førerkort
Les også: To varetektsfengslet i narkotikasak

Powered by Labrador CMS