Debatt

Innlegg: Koronavirus og familielivet.

Publisert

Helsestasjonen holder stengt i disse dager, men det betyr ikke at vi har sluttet å jobbe. Vi som jobber ved helsestasjonene i Selbu og Tydal er i full virksomhet selv om vi holder dørene stengte. Vi gjennomfører svangerskapskontroller og barnevaksinasjonsprogrammet som vanlig, i tillegg er vi mer tilgjengelige på telefonen. Vår oppgave er å holde oss oppdaterte på koronasituasjonen og på hvordan den påvirker vår brukergruppe, samtidig som vi fortsetter med det vi gjør til vanlig.

Gravide er i en egen kategori ettersom de skal innlegges isykehus for fødsel. Her kan det skje endringer i beredskapsnivået som innvirkerpå hvordan forløpene blir. I dag er det restriksjoner på avdelingene sombegrenser fars deltagelse under innleggelse. Far kan fremdeles være med påvaginal fødsel om han ikke har symptomer på luftveisinfeksjon men kan ikkelegges inn på barsel sammen med mor og barn. Vi skjønner at mange synes detteer leit, men håper at de fleste klarer å se det store bildet.

Familielivet og hverdagen er for de fleste barnefamiliersnudd på hodet i disse dager. Når barna skal være hjemme, mor og far skal hahjemmekontor eller er permitterte, blir det plutselig et underlig kaos. Det kanta litt tid å få satt en ny struktur. Men det er viktig å få satt noen rammer forhverdagen. Og hvis dette oppleves vanskelig, kan en telefon til helsesykepleierpå helsestasjonen være nyttig, det kan hjelpe å få litt tips og råd utenfra.Kanskje vet du egentlig hva du må gjøre, men trenger å høre noen andre si det.

Tre ting som er viktig å få på plass er

  • Døgnrytme
  • Måltider
  • Skille mellom arbeid/skole og fritid

Stå opp til samme tid hver dag og hold på leggetidene tilbarna. Gjennomfør måltidene til faste tider. På denne måten får man en forutsigbarheti dagen og pauser å se frem til. Forsøk også å holde på arbeidstiden, ogskoletiden. Lag soner i heimen dere jobber og gå ut av denne sonen når dere tarpauser/fri. Og la ettermiddagen og kvelden være den tiden på døgnet der derehar fritid. Lag avtaler dere imellom. Alle trenger ikke være sammen hele tiden.

Mange av de større barna kommuniserer på sosiale medier ogopprettholder på denne måten en viss kontakt med sine venner. Det kan være lurtå blande seg litt, spørre hvem de snakker med, spørre litt om hvordan venner ogklassekamerater har det. Mindre barn uttrykker seg gjennom lek. Når de ikke harandre barn å leke med, er det viktig å sørge for at de kan utfolde seg på andremåter som for eksempel gjennom tegning og andre kreative former for lek. Herkan du som forelder fange opp hva barnet er opptatt av, hva som rører seg itankene.

Hvordan snakker du med barnet om Koronaviruset?

Barna får med seg hva som skjer og har like stort behov forinformasjon som vi voksne. Men de trenger tilpasset informasjon. Du somforelder har en viktig rolle i disse dager i å trygge barnet ditt i alleforandringene som har oppstått. Barn tilpasser seg gjerne lettere enn voksne,men det er viktig at de får forklart hvorfor endringene skjer. Uten forklaringfra voksne, vil barna skape egne forklaringer for seg selv som ikke stemmeroverens med virkeligheten. Det kan skape en unødvendig redsel og frykt. 

Skjerm barna for stadige nyhetsoppdateringer, og begrenspraten om koronaviruset i heimen til det som er nødvendig. Drøfting,spekulering og voksne tanker er viktig, men tenk igjennom når og hvor derevoksne prater. Voksentid er like viktig nå.  

Barna trenger korte og konsise forklaringer. Og som forelderer det viktig å bruke ord og begreper som barna kan forstå. Det er alltid bestå være ærlig. Er det noe du ikke vet, si at du ikke vet. Prøv så å finn ut avdet og kom tilbake med et svar. Barna kan være bekymret, redde eller frustrerteover situasjonen. Gi dem anledning til å sette ord på det, uten å mase. Inviterdem til en prat på deres premisser. Mange finner frem til tankene sine førstetter de har pusset tennene og lagt seg under dyna på kvelden. Da kan det værelurt å sette av litt tid på sengekanten for å lytte til barnet, svare påspørsmål og gi trygghet og ro.

Så kan man se på dette som en mulighet til å lære barn noevesentlig om kropp, sykdom, hygiene og sykdomsspredning. Det er med enunderliggende frykt vi som samfunn håndterer denne situasjonen, men samtidig enforvaltning av kunnskapsbaserte tiltak som har til hensikt å redde samfunn, livog helse. At barna får ta del i denne prosessen, er en fantastisk mulighet tilundring, læring og mestring.

Helsenorge.no gir råd til foreldre om aktiviteter oghvordan snakke med barna om korona.

NRKs supernytt og Aftenposten junior er to nyhetsformidleresom gjør en flott jobb i å tilpasse nyhetene til barn. Begge er nå gratis. Ladette være nyhetskanalene til barna i disse dager og skjerm de franyhetssendingene for voksne.

Vi heier på dere foreldre. Det finnes ingen fasit påhvordan dere skal løse ting i deres familie. Men gode råd på veien kan værenyttige og det å vite at en kan ringe til oss på helsestasjonene for å få råd,veiledning eller bekreftelse på egne vurderinger er viktig.

Ikke gi opp. Du er god nok. Alt blir bra.

Selbu helsestasjon: 73816822
Tydal helsestasjon: 95295909

Powered by Labrador CMS