Debatt

Inga Bejer Engh, barneombudet

Hvordan gjør vi barna våre trygge på nett?

Publisert

Kronikk av barneombud Inga Bejer Engh

Norske barn og unge er på europatoppen i hvor mye tid de brukerdigitalt – til å være sosiale, gjøre skolearbeid og ytre seg.

Men den digitale hverdagen inneholder også farer de må beskyttesmot. Vi trenger nye løsninger for å forebygge og gi god hjelp når barn blirutsatt for tvilsom markedsføring, skadelig innhold, deling av nakenbilder ellerdigital mobbing.

I dag er det over 20 statlige etater fra seks ulike sektorerog 40 organisasjoner med ansvar og tiltak rettet mot barns digitale liv. Det erbåde overlapping i arbeidet og blinde flekker i de mange prosessene som pågårpå tvers av familie og oppvekst, helse, skole, og lov- og regelverk. Sombarneombud mener jeg at lappeteppet må sys sammen.

Det er behov for en samordnet og langvarig felles innsatssom er forankret i barnekonvensjonen. Vi trenger en felles strategi forarbeidet, som bygger på barns rettigheter og et solid kunnskapsgrunnlag. Og ettdepartement må ha ansvar for koordineringen av arbeidet i de ulike sektorene.

Vi må sette inn flere tiltak for å stoppe handlinger som erulovlige eller kan skade barn digitalt. Jeg er bekymret for spredning avovergrepsmateriale og deling av nakenbilder. Arbeidet må intensiveres, men deter grunn til å diskutere hvordan. For eksempel må vi drøfte om trusler omstraff virker avskrekkende på ungdom som deler nakenbilder eller ikke. 

Når det gjelder overgrepsmateriale har jeg merket meg politietsbekymring om at de ikke får hjelp fra plattformene til å fjerne ulovlig innhold.Det på tide at vi lovfester klare regler for håndteringen av ulovlig innhold pånett og hvordan plattformene skal reagere. 

I dag utsettes barn og unge for et massivt kommersielt pressog kroppspress fra annonsører og influencere. Regelverket som beskytter barnmot ulike former for markedsføring og skadelig påvirkning er i dag fordelt påflere lover og håndheves av for mange instanser. Myndighetene må rydde opp iregelverket om markedsføring rettet mot barn.

Jeg etterlyser også bedre tilgjengelige digital hjelp tilbarn og unge. I dag er det et mylder av ulike chatter og telefontjenester hvorbarn og unge kan ta kontakt. Alt er ikke like godt kvalitetssikret og det erkrevende å finne frem i jungelen av tjenester. Barneombudet ønsker én lett tilgjengelig tjeneste. 

Vi må styrke barns, foreldres og profesjonelle voksnesdigitale kompetanse. Det finnes mange motstridende råd til foreldre nå. Et temasom foreldre må ha mer kunnskap om er barns personvern og deling av bilder avdem. Mer om barns digitale miljø må også inn i utdanningene for å bli lærere,helsepersonell og politi.

Jeg etterlyser også en mer kunnskapsbasert tilnærming. Deter mye frykt forbundet med de negative sidene av barn og unges nettbruk.Løsningene er ofte preget av panikk, synsing og enkelttiltak. Vi trenger mer tverrfagligforskning for å vite hva som skjer og hvorfor. Vi kan ikke bare telle, vi må gåbak tallene. Ellers risikerer vi å bruke penger på tiltak vi ikke vet om virker.

Og kunnskap må selvfølgelig hentes fra dem det gjelder. Barnog unge må involveres mer i arbeidet for at deres digitale hverdag skal blitryggere.

Powered by Labrador CMS