Debatt

En region i utakt?

Publisert Sist oppdatert

Selbyggens leder fredag 14. februar 2020

Værnesregionen har værtsett på som en pilot når det gjelder interkommunalt samarbeid.Regionsamarbeidet har ved flere anledninger vært trukket frem som et eksempel påhvordan et slikt samarbeid skal fungere. Det er sannsynligvis heller ikke forhardt å ta i når det sies at dette reddet kommunene fra å bli tvangssammenslåttved den siste kommunereformen.

Er dette glansbildet iferd med å slå sprekker? Stjørdal varslet at ny kostnadsfordeling måtte til.Byrdene på vertskommunen ble for store. Det ble en gjennomgang og en nykostnadsnøkkel ble etter en del forhandlinger fastsatt. Allikevel er ikke allefornøyd. Spesielt Selbu er inne i en prosess der flere av fellestjenestene ervurdert, eller er under vurdering. Spørsmålet er om kostnadene står i forhold tilytelser, og om kommunen selv kan løse disse oppgavene bedre alene.

Det startet med Distriktsmedisinsksenter (DMS) og forvaltningskontor. Selbu har betalt for akuttplasser ved DMSsom ikke har vært brukt i særlig grad, og at kostnadene totalt er for høye. Demener at kommunen selv kan yte disse tjenestene like bra til en rimeligerepenge når det nye sykehjemmet settes i drift. Avtalen med Værnesregionen blederfor sagt opp med virkning fra kommende årsskifte. Det samme gjelder avtalen omregionalt forvaltningskontor, som ikke har fungert så godt som forventet. Herhar Selbu invitert Tydal til et samarbeid i stedet.

Nå går rådmannen i Selbuut og påpeker at budsjettrutinene er i utakt. Han legger frem sitt budsjettforslag,som blir ferdigbehandlet, før Værnesregionens budsjett foreligger. Det har de tosiste årene resultert i en feilbudsjettering på rundt to millioner kroner, ogda er det snakk om ekstra kostnader. Værnesregionens budsjett er ikke klart førStjørdal kommune har behandlet sitt budsjett, og da kommer det først når Selbuhar ferdigbehandlet, eller like før sluttbehandlingen av budsjettet. Dettemener rådmannen skaper en uoversiktlig situasjon.

Samtidig er det ytret ønskeom at Selbu skal trekke seg ut av samarbeidet om barnevern. Også her er detsnakk om at tjenestene ikke fungerer optimalt og at de er for kostbare. En av begrunnelsenefor å gå inn i en interkommunal barnevernstjeneste var først og fremst at lokaltansatte skulle slippe å behandle naboens sak med de ubehageligheter detmedfører. Nå er det kostnadene som er i fokus når det foreslås å avsluttesamarbeidet. Uansett, det viktigste for de det gjelder, barna, er at det er entjeneste som er til deres beste.

Hvem skal få kommunene til å gå i takt? Det ser det ikke ut til at de gjør nå. Under valgkampen ble Ivar Vigdenes titulert som en raus storebror av ordførerkollegene i regionen. Er han raus nok til å holde de andre inne i samarbeidet, eller vil marsjen i utakt fortsette og kanske øke?

Les også: Værnesregion-budsjettet må 2 millioner opp

Les også: Ønsker barnevernstjenesten tilbake til Selbu

Powered by Labrador CMS