Siste sjanse for å besøke Rolset gård i sommer blir førstkommende søndag. Sissel Berge har holdt den gamle gården åpen for publikum alle søndager juli, samt daglig den siste uka, men fra søndag
ettermiddag blir dørene stengt, kanskje med unntak av et par helger i september.
Inntil 2017 var Rolset gård en ukjent perle for Sissel Berge. Det første møtet med gården fikk hun da hun i egenskap av folkevalgt deltok på ei befaring av kommunale eiendommer.
– Må gjøres tilgjengelig
– Dette tunet må gjøres tilgjengelig for folk, gården har noe med vår kulturelle identitet å gjøre, her må noe gjøres, var den tanken hun satt igjen med etter besøket. Hun fikk i stand en åpen dag sammen med andre kreative sjeler da de lanserte prosjektet «Den kreative landeveg» samme år.
– Responsen var meget god, åpen gård på Rolset imøtekom tydeligvis et udekket behov, noe som tilsa at tilbudet burde gjøres mer permanent. Egentlig prøvde jeg å legge vekk det hele, jeg følte at tida ikke strakk til, men likevel ble det til at jeg bestemte meg for å ha åpnet i helgene i fjor sommer. I år blir det kun med juli måned, og slik situasjonen er i dag, ser jeg meg ikke i stand til å bruke mer tid på dette framover, sier Sissel Berge.
Stort potensiale
Foruten muligheter for kjøp av kaffe, botanisk mat og produkter fra Landlig Velvære, er Rolset gård først og fremst en kulturhistorisk attraksjon som er enestående langs Fv705 mellom Hell og Brekken. Folk har kommet langvegsfra for å oppleve den spesielle atmosfæren som omgivelsene og den intakte bygningsmassen skaper. Hva framtida vil bringe er Sissel Berge usikker på. Hun ønsker inderlig at det skal dukke opp noen med kapital og arbeidslyst som kan drive stedet på permanent basis.
– En museumsgård er i utgangspunktet ingen stor business. Sjøl om kommunen som eier og frivillige har lagt ned mye arbeid med å ta vare på gården, er det behov for omfattende restaureringsarbeider som jeg forstår at kommunen ikke ser seg råd til å finansiere. Etablering av en stiftelse kan være ei framtidig løsning, med private drivere som gjør at gården overlever og som har nok ressurser til å utvikle Rolset til en spennende museumsgård med opplevelser både for små og store. Slike steder representerer en kulturarv vi bare er nødt til å ta vare på, avslutter Sissel Berge.
Som et lite apropos helt til slutt. Da Selbu kommune overtok det gamle gårdsanlegget i 1986, uttalte Fylkeskonservatoren følgende: Hvis gården i tillegg kunne drives som museumsgård med bruksformer som er ute av bildet, kan Rolset østre vise seg å bli meget attraktiv, f.eks. i undervisningssammenheng, turisme etc.
Tekst og foto: Gunnar Olav Balstad