Hjemme Om Selbyggen Historisk gave til Selbu VGS

Historisk gave til Selbu VGS

IMG_9240

Fra 1971 og frem til to år før han døde i 2009, samlet Jon Arne Rolseth på alle numrene av Selbyggen; 36 komplette årganger sirlig ordnet og arkivert. Nå er samlingen overlevert og tilgjengelig for elever, lærere og alle andre interesserte på biblioteket ved Selbu VGS.

 

 

– En kilde til læring og et materiale som vi kommer til å få veldig stor nytte og glede av, sier skolebibliotekar og norsklærer, Gunn Marit Bondahl.

– Fra første skoleår i grunnskolen til ut videregående omfatter den nye læreplanen i norsk sammensatt tekst, noe som betyr at avis som genre har fått stor plass i undervisningen. Alle slags avistyper er aktuelle, og spesielt lokalavisa går rett inn i læreplanen og har mange innfallsvinkler som kan benyttes til svært mange oppgavetyper. For eksempel hadde vi nylig et prosjekt der elevene skulle skrive om Selbyggen sammenlignet med riksavisene, men vi ser også at elevene blir stadig mer opptatt av Selbyggen som nyhetsmedium. Fredagene står de nærmest i kø og rapper lokalavisa så fort den kommer innom dørene. Vi ansatte som mener vi har førsteretten til den, må bare finne oss i å vente til de ivrige leserne på kantina blir ferdig. Og nå får vi også tilgang til 36 komplette årganger fra nær fortid. Tusen takk! Dette var en utrolig fin og berikende gave til skolen vår som jeg håper at også bygdefolket vil stikke innom og benytte seg av, sier Bondahl til nikkende samtykke fra rektor Arnstein Trøite.

– Jeg vil karakterisere denne samlingen som en kulturhistorisk skatt, og nå når vi har fått den i hus er jeg overrasket og glad over hvor godt og systematisk årgangene er ordnet og arkivert. Nå gjelder det bare å finne en godt synlig og lett tilgjengelig plass for den, men det skal vi nok klare å ordne, lover Trøite.

Stolt av å være fra Selbu

John Arne Rolseth ble født og vokste opp på småbruket Rolsetøya i Øverbygda, men da en stor isdam i Nea rev med seg husa og gjorde stor skade på eiendommen i mars 1953, kjøpte familien ny jord fra Ustigarden Rolseth og bygde ny heim og hus på stedet de kalte Skansen. Etter endt utdanning fikk John Arne jobb i DNB i Trondheim, der han hadde sitt virke i alle år. Sammen med Elfrid Sandshamn fikk han tre barn, og det var sønnen Arne Martin som tipset oss om at farens samling av 36 komplette årganger av Selbyggen hadde fått et nytt og meningsfylt liv på biblioteket ved Selbu videregående skole.

– Etter at far døde, har mor lurt på hva hun skulle gjøre med samlingen som sto oppbevart i kjelleren, spesielt etter at hun nylig flyttet fra et stort hus til en liten leilighet. Å kaste dette materialet som far la så mye flid i, var uaktuelt. Så derfor var det viktig for oss å finne en ny eier, het det i e-posten.

– En annonse i Selbyggen ga heldigvis respons, og nå kommer alle utgavene som John Arne så sirlig ordnet og samlet på i alle år til nytte for bygdas egen ungdom. Om han hadde visst at vi kjørte oppover til Selbu i dag og fikk overlevert kassene med alle disse Selbyggene til biblioteket ved den videregående skolen i bygda, hadde han blitt utrolig glad! sa Elfrid Rolseth da hun for noen uker siden, sammen med datteren Sissel, fikk gleden av overrekke gaven til Selbu VGS.

– Selv om han flytta ut tidlig, følte John Arne sterk tilknytning til Selbu. Han var stolt over å være selbygg og likte å holde seg oppdatert på alt som skjedde og ivrig på alt som hadde med Selbu og gjøre. Selbyggen var det første han grep til når han kom hjem fra arbeid fredag ettermiddag. Da dukket han ned bak lokalavisa som han bestandig leste fra perm til perm. Jeg har også en mistanke om at det gikk litt sport i det. Når familien var samlet hjemme på Skansen i julehelger og sommerferier, ble det bestandig livlige diskusjoner om nyheter og hendelser i bygda. Og John Arne holdt alltid på sitt. Han visste navn på alle og når det og det hadde skjedd. Han hadde lest det i Selbyggen! Da jeg skulle flytte til en liten leilighet nå nylig, spekulerte jeg virkelig på hva jeg skulle gjøre med alle de gamle avisene. Jeg trodde aldri det skulle ordne seg så godt og komme heimbygda hans til nytte. Så bra det her ble! Dette ville John Arne virkelig ha likt! Nå håper jeg som Gunn Marit Bondahl, at ikke bare elevene og de som har tilknytning til skolen, men også folk fra bygda og alle interesserte benytter seg av samlingen, sier Elfrid Rolseth.

IMG_9253

KULTURHISTORISK SKATT; rektor Arnstein Trøite så annonsen i Selbyggen og varslet bibliotekansvarlig og norsklærer Gunn Marit Bondahl (nr.2 fra venstre), som umiddelbart tente på saken. Tirsdag den 1.februar troppet Elfrid Rolseth og datteren Sissel opp med 36 komplette årganger av Selbyggen, som nå er tilgjengelig for alle interesserte ved biblioteket på Selbu videregående skole.WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com