Tradisjonen tro inviterer UL Fram til sommerens familiedag med kapproing. Det skjer i morgen lørdag. I fjor sommer ble arrangementet flyttet fra Løvås til gapahuken ved utløpet av Tømmerelva. I tillegg til kapproing med tradisjonelle stampåsbåter, blir det aktiviteter for barna, kiosk og loddsalg. Om kvelden er det pubkveld på Løvåstunet.
Allerede i 1908 vet man at stampåsbåter ble benyttet til kapproing i Dragsten. Roerne måtte i land i Kuvika der de fikk en dram og en attest på at de hadde vært der. Det ble rodd en strekning på 2,4 kilometer. I 1937 rodde John Warmdal på 14 minutter og 54 sekunder.
Lang tradisjon
Kopproinga ble tatt opp igjen på 1990-tallet av Draksten Velforening og senere overtatt av UL Fram på Selbustrand. Det er med andre ord en lang tradisjon som føres videre når det inviteres til ny, uhøytidelig kappedyst på lørdag.
-Det er viktig å ta vare på denne historia i ei tid med så mye anna fokus. Ikke minst det at Selbusjøen i hundrevis av år var ei viktig ferdselsåre for transport av kvernstein, tømmer, folk og fe. Den betydninga stampåsbåten hadde i denne sammenheng skal ikke undervurderes. Det sier Rune Berg, båtentusiast og en av ildsjelene bak arrangementet. Det er Berg og Tore Grøtte som eier tre-roingene som skal benyttes i morgendagens konkurranse. Dessuten blir det fritt fram for alle å prøvero en to-roing som også er klargjort for anledninga.
Honnør til UL Fram
Rune Berg mener ungdomslaget fortjener skryt for å ta på seg å arrangere en slik dag år etter år. En dag som ikke bare består av kapproing, men som også er tilrettelagt med kanopadling og volleyball for barna. Styremedlem Oddbjørn Larsen i UL Fram kan opplyse at ungdomslaget har satt opp en vandrepokal både i dame- og herreklassen.
-Strekningen som skal ros er om lag 800 meter, hvert lag består av to personer og det er fullt mulig å finne seg en makker ved startområdet for de som vil delta. Vi oppfordrer nye roere til å melde seg på. De som tenker seg utpå, enten i stampåsbåt eller i kano, må helst ta med seg flytevest hjemmefra, oppfordrer Oddbjørn Larsen. Han kan opplyse at det blir kiosksalg og loddsalg ved gapahuken tilhørende Tømra Velforening. Om kvelden inviterer ungdomslaget til tradisjonell pubkveld på Løvåstunet.
-Med det godværet som er meldt, bør det bli en kveld med stort frammøte både fra fastboende og feriegjester, avslutter Oddbjørn Larsen.
Fakta om stampåsbåten
Stampåsbåten er en tradisjonsbåt for Selbusjøen. Ola Johnsen fra Stampåsen (Varmdalsåsen) var en kjent båtbygger, slik faren Jon Olsen og farfaren Ola Mikkelsen også hadde vært. Navnet Stampåsen har sin forklaring i vadmelsstampa som Pigard`n Dragsten hadde hatt i Stampfossen like i nærheten. Ola Johnsens oldebarn John Warmdal (1884-1960) bygde mellom 10 og 15 båter etter samme lest som sin oldefar. Han brukte i gjennomsnitt tre uker på en båt. Trevirket var gran, pluggene var av furu og til spanter og keiper ble det brukt einer. Båten er spiss i begge ender og regnes for å være stødig og lettrodd. Vanligste størrelse var to-roing med fire årer og fire tofter. I 1928 var prisen på en to-roing 60 kroner. Det ble også laget fire motorbåter etter samme lest og fire lastebåter som kunne frakte buskap og kvernstein. Den største var på 26 fot. Nå er det registrert om lag 35 stampåsbåter i Selbu. (Kilder: Rune Berg og lokalhistoriewiki.no)
Bilde: Rune Berg med døtrene Karine og Kristine sjekker at stampåsbåtene er klare til lørdagens dyst, noe Oddbjørn Larsen i UL Fram med glede kan konstatere. Karine og Kristine Berg er forøvrig tippoldebarn til båtbyggeren John Warmdal.
Tekst og foto: Gunnar Olav Balstad.